Církve kývnou na miliardy od státu, naznačují jednání

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 7. 2011 16:00
Církvím se má vrátit majetek nebo náhrada ve výši 83 miliard, řádům pak 52 miliard
Blíží se odluka církví od státu?
Blíží se odluka církví od státu? | Foto: Jan Langer

Praha - Dohoda státu s církvemi o majetkovém vyrovnání, ve kterém jde o 135 miliard, spěje do další fáze. Církve na nabídnutou výši odškodnění zřejmě kývnou, nyní dolaďují detaily.

Církve si poté, co jim vládní komise v čele s ministrem kultury Jiřím Besserem (TOP 09 a Starostové) předložila návrh na finanční i naturální odškodnění, vzaly dva měsíce na projednání. A lhůta nyní pomalu končí.

Církve: Besserův návrh jsme neodmítly

"Tento týden se dávají dohromady konečná čísla," řekl Aktuálně.cz tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Teď začátkem srpna se sejde vládní komise a 11. srpna budou o detailech jednat církevní vyjednavači se zástupci vlády.

Ministr Besser Aktuálně.cz potvrdil, že zákon o vyrovnání s církvemi by měl rád hotový do konce roku.

"Už na tom intenzivně děláme, dopracujeme jen detaily, na kterých se ještě dohodneme," prohlásil Jiří Besser.

"V posledních dvou měsících došlo k několika setkáním s ministrem Besserem. I přesto, že jsou prázdniny, tak se hodně věcí udělalo. Návrh z naší strany odmítnut nebyl," naznačuje možnost dohody předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml.

Mluvčí České biskupské konference Monika Vývodová je opatrnější. "Ještě to není ukončeno, dál vše probíráme, zasedají církevní experti."

V tuto chvíli je nicméně jasné, že základem dohody mezi státem a církvemi bude původní návrh Besserovy komise.

Stát bude splácet dalších 30 let

Církevní restituce by se měly vyšplhat na 135 miliard korun.

Na finanční odškodnění církví počítá Besserův návrh s částkou 59 miliard, do které není započítaná inflace - konečná částka přímo finančního plnění se tak za 30 let vyplácení vyšplhá celkem na zhruba 79 miliard korun.

Nečasova vláda se ale snaží církvím vrátit co nejvíc majetku v naturáliích - tedy pole a lesy. Pro církve to budou pozemky za 24 miliard a ještě zvlášť pro církevní řády za dalších 52 miliard.

"To jsou ty části majetku, které teď vlastní stát a které se dají vrátit. Tedy pozemky v držení Pozemkového fondu nebo lesy, které vlastní Lesy ČR," upřesňuje Joel Ruml.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) už před časem Aktuálně.cz řekl, že až 95 procent toho, co bylo ve vlastnictví církví, se jim dá převést zpět - tedy 130 až 140 tisíc hektarů lesa a do 50 tisíc hektarů polností a pozemků v obcích.

Stát by podle Fuksy zvládl převod lesní a zemědělské půdy ještě do konce letošního roku.

"Tato varianta je nejlepší možná," tvrdí ministr Besser. Po konečné dohodě s církvemi chce navštívit poslanecké kluby ČSSD a KSČM a i s propočty jim návrh řešení vysvětlit. Už se na tom dohodl s předsedy klubů.

Plán na odškodnění církví měla už Topolánkova vláda, která v roce 2008 vyčíslila částku nutnou na jejich odškodnění na 83 miliard korun. Náhrada se pak během šedesáti let vyplácení měla kvůli valorizaci vyšplhat až na zhruba 280 miliard korun.

Na urychlené vypořádání církevního majetku ostatně tlačí i starostové obcí a měst, kterým nevyřešené církevní restituce blokují pozemky. Ministr kultury Jiří Besser ostatně ve vládě sedí za hnutí Starostové.

Stát už nechce platit mzdy duchovních

V souvislosti s restitucí majetku ale musejí církve počítat s tím, že je stát od sebe postupně odřízne a už nebude platit například platy duchovních jako dosud.

"Do budoucna to ale bude na církvích, postupně si musí vybudovat svojí vlastní základnu," upozorňuje Joel Ruml za Ekumenickou radu církví.

Zatím nedojednanou otázkou ovšem zůstává, jak se budou církve financovat do doby, než stát majetek vrátí nebo zaplatí - církve teď uvažují o přechodném období, po které by je stát dál financoval.

"Shoda panuje na době kolem dvaceti let, bude ale záležet nakonec na Parlamentu," říká k tomu Joel Ruml s tím, že v neoficiálních rozhovorech někteří ministři nutnost přechodného období chápou.

Otázkou je také to, které státní instituce se budou na restitucích podílet.

"Zatím se mluví o pozemkovém fondu a Lesích ČR. Ale ve hře je i to, že by se na tom nepodílely jen tyto dvě státní instituce, ale stát ve všech svých složkách," upřesňuje pozici Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

A dalším "detailem", který ještě není dojednaný, je plán, podle kterého se náhrady budou rozpočítávat mezi zhruba 17 církví a náboženských společností. Klíčem by měla být velikost dané církve.

 

Právě se děje

Další zprávy