Chceme výjimku pro hypotéky, tlačí poslanci na Kalouska

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 4. 2011 14:53
Poslanci TOP 09 žádají vlastního ministra, aby změnil postoj k daňovému zvýhodnění hypoték
Petr Gazdík (TOP 09)
Petr Gazdík (TOP 09) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někteří poslanci TOP 09 se ocitli v lehce paradoxní situaci. Vlastního ministra financí Miroslava Kalouska žádají, aby ponechal  daňové zvýhodnění úvěrů na bydlení.

Zvýhodnění hypoték a úvěrů ze stavebního spoření v rámci daňové reformy by podle nich mělo zůstat zachováno v omezené výši.

Ministr Kalousek podle poslanců přijal návrh jako opodstatněný a bude se jím zabývat.

Ministerstvo financí chce daňové zvýhodnění úvěrů na bydlení v rámci reformy postupně zrušit. Odpočet by se měl snížit na 150 000 korun ročně ze současných 300 000 korun. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 by pak nebyl odpočet vůbec možný.

"V době, kdy dojde ke zvýšení DPH u stavby bytů a bude kráceno stavební spoření, by se rodiny s dětmi měly podporovat," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Dodal, že je samozřejmě možná diskuse o výši zvýhodnění. "Většina domácností využívá ve výši 40 až 50 tisíc korun. My jsme navrhli zachování výhody s tím, že limit by byl omezen roční částkou 80 tisíc korun," dodal.

S iniciativou pro zachování výjimky u úvěrů na bydlení přišla vedle Gazdíka poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Návrh prý podpořili i další poslanci. Daňové zvýhodnění hypoték chtějí ponechat například i koaliční Věci veřejné.

 

Právě se děje

Další zprávy