Česko ještě letos pošle na Blízký východ přes sto milionů, do Slovinska policisty

Domácí Domácí
Aktualizováno 2. 11. 2015 13:52
Kabinet Bohuslava Sobotky v pondělí odsouhlasil mimořádnou pomoc směřující na Blízký východ a do Afriky. Částka přesahující sto milionů korun má být českým příspěvkem pro boj s uprchlickou krizí. Jak premiér Bohuslav Sobotka napsal na sociální síť, peníze poputují do fondů na pomoc Sýrii a Africe, část potom do potravinového programu zaštítěného OSN a Úřadem Vysokého komisaře pro uprchlíky.
Foto: Krumphanzl Michal

Praha - Chceme řešit uprchlickou krizi v zemích, kde vzniká, oznámil v pondělí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté, co jeho kabinet odsouhlasil mimořádnou pomoc zasaženým zemím. Česko jako příspěvek k řešení migrační situace proto ještě letos uvolní 105 milionů korun. Další peníze vláda uvolní příští rok, půjde o necelých sedmdesát milionů.

Většinu peněz pošle Česko do fondu Madad (arabsky pomoc), který založila loni v prosinci Evropská komise s Itálií. Peníze by měly pomoci dětem v Libanonu, Turecku nebo Jordánsku, kde žijí celkem více než čtyři miliony lidí prchajících před válkou v Sýrii. Fond je ale určen i pro uprchlíky v Sýrii, Iráku, Egyptě či zemích západního Balkánu. Druhý fond je určený na pomoc Africe, do něj Česko pošle 16 milionů. 

Do Světového potravinového programu, který distribuuje potraviny uprchlíkům, ČR letos přispěje přibližně šestnáctimilionovou částkou. Dalších zhruba pět milionů korun chce Česko poskytnout Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který je hlavním koordinátorem pomoci pro uprchlíky ze Sýrie na Blízkém východě.

Podle údajů ministerstva zahraničí už tak Česko letos uvolnilo na řešení migrační krize přes sedm set milionů korun. S příspěvkem schváleným v pondělí to je o téměř tři sta milionů více než vloni.

Dvacet policistů do Slovinska

Kromě finanční pomoci ovšem kabinet schválil i vyslání dvou desítek policistů do Slovinska, kde by měli pomáhat s ostrahou hranice s Chorvatskem. Mise potrvá měsíc a půl a vyjde na 3,5 milionu korun.

Důvodem žádosti o výpomoc je zvyšující se počet nelegálních uprchlíků, kteří se přes Slovinsko snaží dostat do Evropské unie. Jen mezi 16. až 24. říjnem jich hranice přešlo přes 56 tisíc. "Žádosti o vyslání 20 policistů jsme se proto rozhodli vyhovět stejně rychle jako v případě Maďarska, kam odjeli policisté pomáhat minulý týden. Zásadní pro nás je o solidaritě nejen mluvit, ale hlavně jednat," komentoval rozhodnutí vlády ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Na žádost Budapešti k maďarsko-srbským hranicím odjelo koncem minulého týdne padesát českých strážců zákona. Kromě nich ale v Maďarsku od října působí i dvacítka českých vojáků. Ti k hranicím přivezli zejména ženijní techniku, polní kuchyně nebo vrtací soupravu pro stavbu plotu.

 

Právě se děje

Další zprávy