České gripeny by koncem roku 2014 mohly chránit Island

ČTK ČTK
24. 4. 2012 9:34
Počítá s tím návrh ministerstva obrany, který již čeká na schválení vládou a Parlamentem
Jas-39 Gripen.
Jas-39 Gripen. | Foto: Martin Holcman

Praha - České stíhačky Jas-39 Gripen by koncem roku 2014 mohly chránit nebe nad jednou ze zakládajících zemí NATO, Islandem.

Podle deníku E15 s tím počítá návrh ministerstva obrany, který čeká na schválení vládou a Parlamentem.

Už letos čeká české gripeny další mise v Pobaltí. Podobně jako před třemi roky, kdy tam byly poprvé, je naplánována na čtyři měsíce.

"Závazek na poskytnutí letounů by se vztahoval na období od začátku září do konce prosince 2014. Fyzicky by ale byly v Reykjavíku jen tři týdny, nemusely by tam být po celé čtyři měsíce," řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Dodal, že nasazení čtveřice bojových strojů by si vyžádalo nejvýše 20 milionů korun, které by z větší části hradila česká strana.

Vzhledem k tomu, že Island nemá vlastní armádu, spojenci se v ochraně jeho vzdušného prostoru každého čtvrt roku střídají. V případě vážnějšího konfliktu by největší tíhu nesla Velká Británie.

České letectvo a protiraketová obrana jsou součástí systému NATINADS, tedy kolektivního zajištění ochrany členských států NATO. Systém se skládá z dohledu nad provozem ve vzdušném prostoru a samotné protivzdušné obrany.

Letos v únoru kabinet rozhodl o zachování nadzvukového letectva i po roce 2015, kdy končí desetiletý pronájem 14 švédských gripenů. Ministerstvo obrany nyní jedná se Švédskem o konkrétních podmínkách. Jeho hlavní snahou je podle E15 snížit cenu a získat další benefity.

 

Právě se děje

Další zprávy