Černé duše už zaútočily i na Zemanovu novou stranu

Martina Machová Martina Machová
10. 1. 2010 18:18
Po ODS a ČSSD zaútočili "velrybáři" v Ústeckém kraji také na Stranu práv občanů
Foto: Jan Langer

Ústí nad Labem - Političtí velrybáři ze severu Čech našli nový cíl - Stranu práv občanů expremiéra Miloše Zemana. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil koordinátor Zemanovy strany v Ústeckém kraji, někdejší místopředseda Zemanovy vlády a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

"Dostali jsme hlášku, že takové snahy jsou. Snažíme se lidi prověřovat, ptáme se místních, jak je znají a tak podobně. Nelze ale nikdy vyloučit, že se ve straně nějaký provokatér vyskytne," uvedl.

Varování ale berou Zemanovi lidé z Ústeckého kraje velice vážně. "Rozhodli jsme se určit datum, do kterého ještě budou moci noví členové zasáhnout do přípravy kandidátek pro parlamentní volby," konstatoval.

Takzvané velrybaření, tedy účelové nábory lidí pro mocenské hry uvnitř stran, by totiž mohlo mít pro Stranu práv občanů fatální důsledky.

V Ústeckém kraji totiž ohlásil kandidaturu lídr strany, expremiér  Miloš Zeman. V čele kandidátky ho musí potvrdit až únorový krajský sněm. Černé duše tak mají prostor s pořadím na kandidátkách zamíchat či dokonce Zemana jako lídra nepotvrdit.

Účelovými nábory na severu Čech jsou spojovány obě nejsilnější strany. Občanští demokraté dokonce pojem „velrybaření" v politice zavedli. Kdosi totiž přivezl na sněm ODS v Dubí na Teplicku před klíčovým volebním kongresem občanských demokratům v Praze dělníky a studenty. Ti po vyřčení hesla „Velrybář" pili zadarmo a navíc si přišli k třem tisícům korun. Stačilo jen zvednout ruku pro nominaci Petra Gandaloviče na místopředsedu.

O obdobných praktikách politického boje se hovoří i v Ústecké ČSSD. Deník Aktuálně.cz například informoval o schůzi ústecké buňky Mladých sociálních demokratů, která se během jednoho večera rozrostla z 20 na 195 členů. I zde podle informací deníku organizátor platil účastníkům útratu. (Čtěte více ZDE)

Pokus o velrybářský útok současně zaznamenalo hned několik místních organizací ČSSD. I díky účelovým náborům pak sociální demokracii opustil její bývalý poslanec Robert Kopecký. Spolu s přibližně stovkou sociálních demokratů z Litoměřicka a Lounska odešel právě k Zemanově Straně práv občanů. 

 

Právě se děje

Další zprávy