Bursík po stopách Klause: V USA mluví o oteplování

Pavel Baroch
17. 4. 2008 15:40
Předsedu zelených pozvali američtí guvernéři
Václav Klaus po jednání se Stranou zelených před nadcházejícímí prezidentskými volbami.
Václav Klaus po jednání se Stranou zelených před nadcházejícímí prezidentskými volbami. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Yale - Prezident Václav Klaus už není jediným českým politikem, kterého si do Spojených států zvou vlivné instituace, aby tam hovořil o globálním oteplování.

Do USA ve středu odletěl na pozvání skupiny tamních guvernérů vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík. Tématem jeho návštěvy je také klimatická změna.

Tím ovšem jakákoli podobnost amerických cest obou politiků končí. Zatímco Klaus v USA pokaždé obhajuje své "protiklimatické" názory, Bursík bude prezentovat oficiální politiku Evropské unie, která je jedním z hlavních světových tahounů v boji proti globálnímu oteplování.

Přelomové zasedání amerických guvernérů

Kouř z uhlelné elektrárny. Peking
Kouř z uhlelné elektrárny. Peking | Foto: Reuters

Bursík se jako jediný evropský politik zúčastní přelomové konference "Yale Conference of Governors on Climate Change", na níž se sejdou guvernéři ze států New Jersey, Iowa, Wisconsin, New York, Massachusetts, Connecticut, Kalifornie a Kansas.

"Během zasedání by měli guvernéři podepsat společnou deklaraci, v níž chtějí vyzvat představitele amerického Kongresu a kandidáty na prezidenta Spojených států, aby společně a co nejdříve začali pracovat na jednotné americké politice ochrany klimatu," vysvětlila Barbora Petrová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

"Je to první taková aktivita amerických guvernérů," řekla Aktuálně.cz Petrová. Dodala, že ministr Bursík byl pozván jako významný evropský politik, který se angažuje v této problematice. Bude reprezentovat politiku Evropské unie, ale nevystoupí s žádným dlouhým proslovem.

Hillary Clintonová slaví dosavadní výsledky mezi svými příznivci.
Hillary Clintonová slaví dosavadní výsledky mezi svými příznivci. | Foto: Reuters

"Na konferenci se zapojí do diskusí, bude bilaterárně jednat s ostatními účastníky. A bude také přítomen předpokládané ratifikaci výzvy Kongresu a všem kandidátům na amerického prezidenta," řekla Petrová.

Bursík versus Klaus

Prezident Václav Klaus naposledy v USA mluvil o klimatu počátkem března, na konferenci v New Yorku, na niž se sjelo několik set politiků a vědců, kteří povětšinou závažnost globálního oteplování zpochybňují. Klaus tam zopakoval své známé postoje, kvůli nimž se několikrát ostře střetl i s Martinem Bursíkem.

Kvůli změnám klimatu se podle českého prezidenta zbytečně panikaří, což může omezit ekonomický rozvoj a svobodu lidí. Boj proti oteplování považuje Klaus za nebezpečnou ideologii.

Bursík pokládá Klausovy názory za nebezpečné. Vyčítá mu, že svými postoji oslabuje autoritu republiky.

"Prezident Klaus je v tématu globálních klimatických změn úplně vedle. Vykládá nesmysly. O nejprestižnějším panelu zhruba dvou tisícovek vědců, kteří pod OSN analyzují vědecké zprávy a empiricky naměřená data, mluví jako o nějaké 'nevládní organizaci zeleného zabarvení'. Klaus ztratil schopnost vědeckého a kritického myšlení," řekl například Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy