Babiš ještě nemá jisté, že povede ANO ve Středočeském kraji do voleb. Rozhodne výbor

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 5. 2021 17:13
Sněm krajské organizace ANO v Lysé nad Labem v sobotu rozhodl, že hnutí ANO ve středních Čechách znovu povede do sněmovních voleb jeho předseda a premiér Andrej Babiš. Nová krajská předsedkyně, středočeská a nymburská zastupitelka Adriena Gabrielová však upozornila, že středočeskou kandidátku ANO s Babišem musí potvrdit celostátní výbor. Stále tak není vyloučena jeho kandidatura v Ústeckém kraji,
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: ČTK

Babiš byl v čele středočeské kandidátky ANO i při minulých volbách před čtyřmi lety. Pokud ho lídrem potvrdí i letos celostátní výbor, utká se na podzim například s lídrem ODS Janem Skopečkem, který povede koaliční kandidátku Spolu, nebo předsedou STAN Vítem Rakušanem, jenž bude v kraji volební jedničkou STAN a Pirátů.

Do kandidátky ale ještě může zasáhnout celostátní výbor hnutí. Stále tak není vyloučeno, že Babiš nakonec bude kandidovat v Ústeckém kraji proti šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi, jak se spekuluje v médiích.

"Byla schválena kandidátka, ale celostátní výbor do toho může ještě zasáhnout," upozornila nová krajská předsedkyně Adriena Gabrielová. Zda bude Babiš skutečně lídrem ve středních Čechách, nebo dá přednost Ústeckému kraji, tak podle nové předsedkyně není stoprocentně jasné. "Ani my, členové, to nevíme," uvedla Gabrielová s tím, že slyšela o obou variantách.

Babiš se dnešního krajského sněmu nezúčastnil. Pro ČTK však premiér uvedl, že považuje návrh, aby vedl středočeskou kandidátku ANO do voleb, za logický, protože zde kandidoval i dříve. Dodal, že rozhodne výbor hnutí.

Babiš neuspěje, věří lídři stran

Lídři stran ve středních Čechách věří, že premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v podzimních sněmovních volbách v jejich kraji neuspěje. Podle šéfa STAN Víta Rakušana by prohrál, i kdyby kandidoval v Ústeckém kraji. Lídr ODS Jan Skopeček řekl, že udělá vše pro to, aby jím vedená kandidátka Spolu uspěla a byla umožněna změna vlády a premiéra.

"Oceňuji, že si Andrej Babiš vybírá kandidaturu podle regionu, kde má Čapí hnízdo. Určitě na to zkusí dostat další dotace," uvedl v nadsázce Skopeček. Připomněl tak premiérovu kauzu kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo na Benešovsku.

Podle Rakušana čeká Babiše prohra ve středních Čechách a čekala by ho i v Ústeckém kraji. "Pro naši koalici se nic nemění, naši kampaň jedeme beze změn dál. Andrej Babiš ve Středočeském kraji prohraje. Prohrál by i s Ivanem Bartošem v Ústeckém kraji. Toho střetu se nebojím, je to výzva," uvedl Rakušan, který ve středních Čechách povede společnou kandidátku STAN a Pirátů.

Gabrielová nahradila v čele krajské organizace ANO bývalou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, která už dříve avizovala, že na sněmu nebude obhajovat funkci krajské předsedkyně ANO. Téměř po osmi letech podle ní nastal čas na změnu. Nadále je oblastní předsedkyní v Benešově a celostátní místopředsedkyní ANO. Kromě toho působí i jako krajská a benešovská zastupitelka.

Pokorné Jermanové se v loňských krajských volbách nepodařilo obhájit hejtmanské křeslo. Krajskou vládu ANO a ČSSD podporovanou komunisty vystřídala koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců a hejtmankou se stala Petra Pecková (STAN). Pokorná Jermanová krátce po volbách oznámila, že bude na mateřské dovolené se svou dcerou a kromě působení v krajské opozici chce dál pracovat pro hnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy