Analýza: Morava zvolí ČSSD, Čechy ODS

Petr Holub
24. 5. 2006 13:30
ANALÝZA - Hlavní volební rivalové napřeli síly do krajů. Zde chtějí těsný souboj zvrátit na svou stranu.
Ministr Milan Urban objíždí střední Čechy na motocyklu Jawa
Ministr Milan Urban objíždí střední Čechy na motocyklu Jawa | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Člověk jde po ulici, najednou se překvapeně otočí a poznává známého ministra, poslance, či hejtmana. Ten se na něho usměje, podá mu ruku a předá suvenýr.

Obyvatel Česka, kteří se v podobné situaci do voleb neocitnou, bude málo. Politici totiž v regionech zahájili předvolební ofenzívu, jaká tu ještě nebyla.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Morava děkuje za prosperitu

Morava bude volit sociální demokraty, Čechy dají přednost ODS. Taková prognóza vychází z údajů Českého statistického úřadu, které vypovídají o tom, jak se v uplynulém volebním období změnily poměry v krajích.

V roce 2000 patřilo mezi sedm regionů, kde mají rodiny nejnižší příjmy, všech pět moravských krajů. Úplně stejné to bylo i s nezaměstnaností.

Pokud jde o rodinné příjmy, patří dnes do horní poloviny v příjmech dva moravské kraje, ostatní se odpoutaly od posledních míst, kam se propadly koncem devadesátých let.

Stejné změny ukazují data o nezaměstnanosti. Do první poloviny krajů se sice z Moravy probojovala jen Vysočina, zato nejvíc lidí bez práce ubylo na Olomoucku a Ostravsku.

Největší ekonomický vzestup zaznamenaly za čtyři roky vedle Prahy jižní Morava a Moravskoslezský kraj. Pokud jde o růst průmyslu, všechny moravské kraje rostly rychleji než kraje v Čechách (jedinou výjimkou je Pardubicko).

Statistika ukazuje: Moravané měli velké potíže počátkem nového století, za vlády sociálních demokratů se dotáhli na zbytek republiky.

Naopak problémové kraje v Čechách se propadly ještě hlouběji. A ty, které prosperují, si stále více všímají stínů, které prosperita pod taktovkou levicových vlád přinesla.

V Nošovicích bude stavět Huyndai, smlouva se podepisovala jen pár týdnů před volbami
V Nošovicích bude stavět Huyndai, smlouva se podepisovala jen pár týdnů před volbami | Foto: Aktuálně.cz

Skepse v Čechách

Vláda domluví investici kdesi na severní Moravě. Místní podnikatelé i úředníci jsou ihned plni nadšení. Nový velký podnik konečně zlikviduje vysokou nezaměstnanost a kvalifikovaná síla zdejších dělníků najde uplatnění. Na velkou cizí firmu se navážou i menší podniky, které začnou vznikat jako houby po dešti. Nic nezabrání tomu, aby se začaly rodit nové živnosti.

Pokud ovšem investice zamíří do Čech, všechno bude jinak. Nezaměstnanost se nesníží, protože při současné nabídce práce se mohla snížit už dávno. Dostat do práce lidi, kteří se jí vyhýbají, by pomohla jen přísnější pravidla při vyplácení dávek. Nové malé firmy vznikat nebudou, protože kvůli rostoucí byrokracii zanikají i ty současné.

Dva odstavce shrnují postoje expertů, kterých se deník Aktuálně.cz dotazoval v Čechách i na Moravě. Velké investice jsou hlavním receptem ČSSD na boj s nezaměstnaností. Západní část země je k nim o poznání víc skeptická, než východ.

Na turné po městech se vydal i lídr ODS Mirek Topolánek
Na turné po městech se vydal i lídr ODS Mirek Topolánek | Foto: čtk

Do všech okresů a vesnic

V úterý vyzval premiér Paroubek poslance ČSSD, aby projeli všechny kraje a oslovovali všechny lidi, které potkají. ODS a lidovci však stejnou akci rozjeli už před třemi nedělemi. "Do takové šíře jsme kontaktní kampaň ještě nevedli," komentuje uplynulé týdny jihočeský lídr ODS Tom Zajíček, který se podle vlastních slov dostal i do neznámých koutů svého kraje.

Vladimír Železný z Nezávislých demokratů už objel všech osmdesát okresů České republiky, své síly napnuli i komunisté. "Je to vrchol naší dlouhodobé práce. Na občany se obracíme průběžně každý rok, jen s výjimkou prázdnin," říká tisková mluvčí KSČM Monika Hoření.

Jasno jen v Praze a Ostravě

Při svých cestách se poslancům potvrzují údaje ze statistik. Kde je nálada jejich straně nepříznivá, tam se ji pokoušejí změnit. "Na náš mítink přišly tisíce lidí ve městech, kde Topolánek přitáhl jen desítky," popsal návštěvu Moravskoslezského kraje Jiří Paroubek. Lidé se tam podle něho obávají změn, které chce odbouráním sociálních dávek prosadit ODS.

Premiér se pokouší stejným způsobem přesvědčovat i obyvatele Ústeckého kraje, kde sám kandiduje. Podle jeho vlastních slov se mu to daří. S výjimkou Prahy by podle něho měli být úspěšní i ostatní kandidáti ČSSD v Čechách.

Vlastní kampaň chválí také občanští demokraté. Předseda Senátu Přemysl Sobotka tvrdí, že při všech cestách do zapadlých končin zaznamenali méně odmítavých reakcí než v minulých letech. Je jich nejvýš pětina. Lidé si prý postupně uvědomují, že peníze je třeba vydělávat a nejde stále spoléhat na stát.

Na Moravě je podle Sobotky o něco jinačí situace, s výjimkou Moravskoslezského kraje se ale voliče získat podaří.

 

Právě se děje

Další zprávy