Agentura: Bobošíková, Dlouhý a Okamura ve volbě končí

Domácí Domácí
23. 11. 2012 7:00
Kandidáti měli podle všeho nesrovnalosti v nasbíraných podpisech
Jana Bobošíková.
Jana Bobošíková. | Foto: Suverenita (SBB)

Praha - Hned tři kandidáti ucházející se o křeslo českého prezidenta byli údajně vyřazeni z boje o Hrad. Podle agentury Mediafax se jedná o Janu Bobošíkovou, Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamuru.

Všichni tři sice dodali potřebný počet 50 tisíc hlasů, po odečtení těch neplatných se ale dostali pod tuto hranici.

Ministerstvo vnitra oficiálně oznámí výsledky svého šetření v pátek, informace prosákla ale do médií již ve čtvrtek.

Předseda kontrolní komise Václav Henych v pátek ráno potvrdil, že ne všichni kandidáti do prvního kola volby postoupili, konkrétní počet ale uvést nechtěl.

"Chybovost u podpisů byla zhruba od čtyř do devatenácti procent," uvedl Henych v České televizi. Oficiální rozhodnutí zveřejní ministerstvo v pátek v půl druhé odpoledne.

Bobošíková i Dlouhý zprávu Mediafaxu popřeli, prvně jmenovaná ale prohlásila, že v takovém případě bude zvažovat odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu a případně i k Ústavnímu soudu ČR. Podobný úmysl ohlásil již dříve Okamura.

Pokud tak některý z kandidátů učiní a soudy začnou jejich stížnost přešetřovat, je velmi pravděpodobné, že první kolo volby prezidenta ČR naplánované na 11. a 12. ledna příštího roku bude posunuto. Druhé kolo hlasování se mělo konat o čtrnáct dní později.

Šéf kampaně Miloše Zemana Vratislav Mynář v této souvislosti oznámil, že tým někdejšího premiéra za ČSSD a čestného předsedy Strany práv občanů by požádal o úhradu peněz, které do souboje o Hrad vložil.

Zeman má rovněž problém s tím, že údajně nedodal dostatek informací o peněžních prostředcích převedených na povinný volební účet. Do kampaně vložil jeho tým na dvanáct milionů korun.

Bobošíková nasbírala 55 tisíc, Dlouhý 60 tisíc a Okamura  61 500 podpisů, Zeman 105 tisíc.

Podpisové listiny dalších kandidátů, kteří nasbírali pod sto tisíc podpisů, tedy Vladimíra Franze, Táni Fišerové a Zuzany Roithové, jsou naopak, jak se zdá, v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy