Praha - Kuřácké restaurace přišly za loňský rok nejméně o 3,6 miliardy korun, které doputovaly do pokladen restaurací, v nichž se nekouří. Zjistil to online průvodce po restauracích Restu.cz.
Tržby v českém pohostinství se pohybují ročně kolem 90 miliard. Úplný zákaz kouření v restauracích od roku 2016 prosazuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Návrh zákona schválila už Legislativní rada vlády, kabinet ho má na programu 3. června.
Světový den bez tabáku
Výsledky průzkumu zveřejnil portál při příležitosti Světového dne bez tabáku, který připadá na neděli 31. května. Oblibu nekuřáckých podniků podle Pavla Suchánka z tohoto portálu potvrzují i počty rezervací, ověřené recenze a online vyhledávání na Restu.cz.
"Z průzkumu vyplývá, že kuřácké podniky ve sledovaném období 12 měsíců přišly o 18 milionů zákazníků," sdělil Suchánek s tím, že meziročně se o pět procent zvýšil zájem o nekuřácké podniky.
V databázi má portál 25 tisíc restaurací po celé ČR, z nich 44 procent je nekuřáckých. "Zajímavé je, že těchto 44 procent generuje až 85 procent veškerých rezervací. Ačkoli kuřáckých restaurací je víc, generují jen sedm procent rezervací," shrnul Suchánek.
Portál rovněž zjistil ze 70 tisíc shromážděných recenzí, že nekuřácké podniky hodnotí 83 procent, kuřácké 81 procent, nejméně populární jsou podniky s oddělenými prostory, jejich hodnocení dosahuje jen 76 procent.
Posledním sledovaným ukazatelem je online vyhledávání, kde atribut "nekuřácké" hledá 58 procent lidí.
Materiál pro vládu vyčísluje celospolečenské náklady užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog na 56,2 miliardy korun ročně, z toho 33,1 miliardy připadá na tabák.
"Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně," uvedl Němeček.
Zákaz kouření ve veřejných budovách, vlacích či na nádržích už v platném zákoně je. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musí však zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.