Heraklion/Praha - Pokud chtějí těhotné ženy snížit riziko, že jejich potomek onemocní astmatem či alergií, měly by začít vařit podle kuchařek středomořské kuchyně.
Strava s dostatkem zeleniny, ovoce, libového masa, olivového oleje a ryb riziko alergií a astmatu prokazatelně snižuje.
Hovězí a vepřové zvyšuje riziko
Výzkumu, který vedli řečtí vědci, se zúčastnilo téměř 500 těhotných žen. Po šesti letech lékaři vyšetřili jejich děti. Výsledky byly jednoznačné: děti matek, které nedodržovaly zásady takzvané středomořské diety, měly až čtyřikrát častěji astma a dvakrát častěji alergie.
Pravděpodobnost vyššího výskytu astmatu a alergií u dětí podle vědců navíc zvyšuje každodenní požívání takzvaného červeného masa jejich matek během těhotenství.
Matky zdravějších dětí jedly během zkoumaného období více než osmkrát za týden čerstvou zeleninu, alespoň jednou týdně fazole a nejméně třikrát týdně ryby. Takzvaná středomořská dieta by měla obsahovat také ořechy, olivový olej, ovesné vločky a další potraviny s dostatkem vlákniny. K tomu patří i jedna sklenička červeného vína za den.
Ochrana už před narozením
Řecký tým výzkumníků už dříve zjistil, že dodržování zásad středomořské diety u malých dětí snižuje riziko vzniku astmatu a alergií. Nyní dokázal, že tento druh stravování ovlivňuje rizika onemocnění dítěte už před jeho narozením.
Vědci zdůvodňují tento jev vysokým obsahem antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, které se nacházejí zejména v rybách a olivovém oleji. Tyto zdraví prospěšné látky snižují riziko vzniku řady nemocí. Podle už dříve publikovaných výzkumů středomořská strava snižuje riziko onemocnění srdce asi o 15 procent.
V Česku trpí astmatem asi osm procent dětí, alergie má asi třetina. Výskyt obou chorob se v posledních letech v Evropě zvyšuje. Za posledních deset let stoupl počet dětí trpících alergiemi a astmatem v Česku dvojnásobně.