Paříž - Zdá se, že Francouzi si během skandálu s koňským masem posteskli po jeho chuti, dříve v zemi tolik oblíbené. Naznačuje to alespoň fakt, že šéfkuchaři některých vyhlášených restaurací ho začínají vracet na menu.
Konina je podle nich zdravá a předsudky jsou bezdůvodné. Doufají v obnovení tradice, která v zemi začala už v době napoleonských válek.
Zatím to vypadá, že se jim to daří, píše BBC. Na odhady, zda půjde jen o krátkodobou módu, nebo dlouhodobý trend, je ale ještě příliš brzy.
"Ano, vím, že koně jsou krásní a přátelští a tak dále. Ale to by byly i krávy, kdybychom jim to dovolili," míní šéfkuchař pařížské restaurace Les Tontons, kde si lze objednat i koňský tatarák.
Víte, co dostáváte
Prudký pokles prodeje koniny v zemi nastal po druhé světové válce, ovšem v posledních dvou letech se zastavil. A obchodníci si od nynější potravinářské aféry slibují opětovný růst obliby koňského masa.
Při snaze nalákat zákazníky na znovuobjevené pokrmy poukazují mnohé restaurace i na podle nich nezpochybnitelné kvality tohoto druhu masa, prodejci s nimi souhlasí.
"U koňského masa víte přesně, co dostáváte," vysvětluje řezník Fabien Ouazan. "Ostatní zvířata jsou krmena vším možným, ale koně jedí jen oves, ječmen a seno. Na masu je to znát," dodal s tím, že koňské maso kupují zvláště lidé, kterým záleží na kvalitě jejich potravin.
Tradice začala z nouze
Každý obyvatel země galského kohouta sní asi 400 gramů koniny ročně, na počátku 20. století to ale bylo mnohonásobně více. Poptávka byla dokonce tak velká, že se koně museli dovážet z ciziny.
Historie koně ve francouzské kuchyni přitom oficiálně není zrovna dlouhá. Konzumace koňského masa byla legalizována až v roce 1866.
Skutečná obliba koniny ale odstartovala až o pár let později. Napoleonovy vojáky, kteří tradici začali z nutnosti, následovalo v letech 1870 a 1871 mnoho Pařížanů, když byla při obléhání města Prusy zabita tisíce zvířat.
Z nutného zla se postupně stala tradiční pochoutka, oblíbená obzvláště na severu země a v hlavním městě.
První tataráky byly z koniny
Ze známých pařížských restaurací kromě Les Tontons servírují koňské carpaccio například Le Taxi Jaune, Le Verre Vole a restaurace Septime.
"Je to samozřejmě velmi příhodné," komentuje servírování koňských tataráků šéfkuchař Jean-Guillaume Dufour. "První tataráky byly z koní. Mongolové jedli své vlastní koně, steaky změkčovali přímo pod svými sedly."
Podle známého food-blogera Doriana Niento bude restaurací nabízejících koňské maso přibývat.
"Spousta restauratérů mi řekla, že zjišťují, kde se dá sehnat to nejkvalitnější koňské maso. Všechno to souvisí s návratem ke starým hodnotám, je v tom jistá nostalgie. A ano, je to především trendy a typicky pařížské. Ale něco je ve vzduchu, o tom není pochyb," řekl.