Polsko vyvezlo 2700 kg podezřelého hovězího. Skončilo i ve školách na Slovensku

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 31. 1. 2019 12:16
Téměř 300 kilogramů hovězího masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy, skončilo ve slovenských restauracích a na školách. Na tiskové konferenci o tom ve čtvrtek informoval ředitel slovenské Státní veterinární a potravinářské správy (ŠVPS) Jozef Bíreš. Hlavní polský veterinář Pawel Niemczuk upřesnil, že Polsko do zemí Evropské unie vyvezlo celkem 2700 kilogramů podezřelého hovězího.
Reportáž polské televize, která na jatkách odhalila infikované hovězí maso | Video: Associated Press

Podle Bíreše zatím není jasné, zda 300 kilogramů polského masa pocházelo přímo z nemocných zvířat. "Podle vyjádření polských úřadů kontroly neproběhly tak, jak měly, takže se nedá garantovat bezpečnost masa," uvedl podle slovenského deníku SME Bíreš.

Na maso z nemocných zvířat upozornila o uplynulém víkendu polská televize TVN24, jejíž investigativní reportér natočil tyto nezákonné praktiky na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země skrytou kamerou. Zjevně nemocné kusy dobytka přivážely nákladní vozy většinou večer za tmy. Zvířata pak byla porážena a viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly.

Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

"Státní veterinární a potravinářská správa spustila intenzivní cílené kontroly chlazeného a mraženého hovězího masa z Polska. Kontrolujeme sklady, zpracovatelské provozovny, obchody i vozidla určená na přepravu," uvedl také Bíreš.

Hlavní polský veterinář Niemczuk ve čtvrtek uvedl, že Polsko vyvezlo celkem 2700 tun podezřelého masa. Dostalo se do deseti členských zemí EU. Slovenský server Pravda.sk píše, že kromě Slovenska toto maso směřovalo do Maďarska, Estonska, Finska, Francie, Litvy, Portugalska, Rumunska, Španělska a Švédska.

Do Česka se dle sdělení polské strany závadné maso nedostalo, uvedl mluvčí českého ministerstva zemědělství.

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski se ve čtvrtek hájil, že aktuální případ s masem z nemocných krav je "nahodilý incident", který nicméně kazí pověst polských potravin. 

Podle televize TVN24, která přišla s reportáží z inkriminovaných jatek, ale nejde o první takový případ a o maso z nemocných krav je zájem. Chovatelé prodávají zdravou krávu za 2500 zlotých (asi 15 tisíc korun), zatímco nemocný kus stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně velký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Podle TVN24 se podobné případy děly i v minulosti - například loni v lednu policie v regionu Podlesí na severovýchodě Polska náhodně objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata. Prokurátor, který případ vyšetřoval, uvedl, že maso z tohoto podniku "se dostalo na území celého státu i do zahraničí". Jeho majitelé byli propuštěni na svobodu na kauci a jejich jatka nadále fungují.

 

Právě se děje

Další zprávy