New York - Počet nositelů Nobelovy ceny v přepočtu na jednoho obyvatele se v jednotlivých zemích odvíjí od spotřeby čokolády.
To není úryvek z reklamy na sladkosti, ale závěr studie publikované v jednom z nejprestižnějších světových lékařských časopisů New England Journal of Medicine.
Nejvíce laureátů Nobelovy ceny mají Švýcaři, kteří jsou zároveň největšími jedlíky oblíbené sladké pochutiny.
Zemi helvétského kříže sice následují Švédové a Dánové, na Švýcary ale nemají.
"Jeden Švýcar ročně sní průměrně 120 tabulek čokolády (o váze 85 gramů). Každý muž, žena, dítě. USA jsou někde uprostřed.
Pokud by Spojené státy chtěly zvýšit alespoň o jednoho počet laureátů, pak by měly zvednout spotřebu čokolády o 125 milionů kilogramů ročně," cituje agentura Reuters Franze Messerliho, který analýzu provedl.
Sám ale v zápětí připouští, že je celá jeho studie absurdní. Ovšem použité údaje jsou správné a mohou přinejmenším poskytnout jistou lekci ohledně omylnosti vědy, tvrdí.
S nápadem na studii Messerli přišel poté, co zahlédl výzkum spojující flavonoidy, tedy druh antioxidantů přítomných v čokoládě a vínu, s lepšími výsledky v kognitivních testech. Začal s údaji o spotřebě čokolády ve 23 zemích a seznamem z internetové encyklopedie Wikipedie, řadícím státy podle počtu držitelů Nobelovy ceny na hlavu.
"Začal jsem to dávat dohromady v hotelovém pokoji v Káthmándú, protože jsem neměl nic jiného na práci, a nemohl jsem uvěřit vlastním očím," řekl. Když seřadil všechny země pěkně do grafu, seděla vyšší spotřeba čokolády s vyšším počtem laureátů.
Není to poprvé, kdy vědci našli spojitosti, které se zdají popírat veškerou logiku. Například se našlo pojítko mezi počtem čápů v Evropě a porodností, anebo mezi skvrnami na slunci a sebevraždami u mužů.