Pivovar Jihlava připravil na Velikonoce dvoubarevný mok

ČTK ČTK
6. 4. 2011 15:01
Velikonoční Krasličák vznikne při čepování smícháním zeleného a červeného piva
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Jihlava - Pivovar Jihlava připravil pro milovníky chmelového moku velikonoční dárek. Uvařil 800 hektolitrů zeleného a červeného piva.

Čepovat se bude jako dvoubarevný Velikonoční Krasličák ve více než 400 restauracích.

"Distribuce tohoto speciálního piva začne týden před svátky," řekl ve středu ředitel pivovaru Jaromír Kalina.

Výroba speciálních piv v Jihlavě stoupá. Za první tři letošní měsíce jich bylo uvařeno 2700 hektolitrů, zatímco loni za celý rok to bylo kolem 4000 hektolitrů.

O pivo v sudech je velký zájem

Celkový výstav pivovaru za letošní první čtvrtletí podle Kaliny převýšil 30 tisíc hektolitrů piva. Rychleji stoupá prodej piva v sudech.

"Výstav sudového piva je za poslední tři roky víc než trojnásobný," doplnil ředitel.

Před třemi lety převzala jihlavský pivovar skupina K Brewery. Celkový výstav pivovaru za minulý rok se pohyboval kolem 140 tisíc hektolitrů.

Prodej speciálních piv podporují akce pro fajnšmekry. Mezi ně patří i loni na podzim nastartovaný projekt Cesta pivních znalců. Jen v Jihlavě se do něj zapojilo kolem 50 restaurací. Ochutnali už třeba Jihlavský Grand s 18,2 stupně alkoholu. Teď se hosté mohou těšit na velikonoční dvoubarevné pivo.

Velikonočního Krasličáka tvoří ovocné pivo a 16stupňový mok

Velikonoční Krasličák se skládá z červeného desetistupňového piva s ovocnou příchutí. Druhý díl ve sklenici tvoří zelený mok s víc než šestnácti stupni alkoholu.

K dosažení dvoubarevného efektu je podle Kaliny nezbytné dodržovat několik zásad. Obě piva musejí být řádně vychlazena, čepují se pozvolna do studené a mokré sklenice.

Podnik, který si o víkendu připomněl 150. výročí slavnostního otevření pivovaru, se chystá lidem připomenout i staletou tradici vaření piva ve městě. Při slavnosti Den Ježka, která se uskuteční 18. června, se pivovarníci pokusí před očima návštěvníků uvařit pivo tak, jak se v Jihlavě vyrábělo ve středověku.

 

Právě se děje

Další zprávy