Plzeň - Na 2. ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2011 zvítězily Přešínský špekáček a klobása z řeznictví a uzenářství Herejk, Přírodní sýr a Kysané mléko z Minimlékárny Joma, Víkendový chléb z pekárny PEKO, Oříškový rohlíček ze Západočeského konzumního družstva Sušice, Purkmistr tmavý ležák 12°, Kysané zelí Josef Krůse a Tolstolobik uzený porcovaný ze Zpracovny ryb Klatovy.
Vítězové si převzali certifikát a keramický pohár. Všechny oceněné výrobky mohli lidé ochutnat i zakoupit na Festivalu regionálních potravin na nádvoří krajského úřadu ihned po vyhlášení.
"Bereme podporu regionální potraviny velmi vážně, protože chceme, abychom my i naše děti jedli zdravé potraviny a k tomu vede právě tato cesta. Budeme podporovat malé výrobce, kteří mají chuť své produkty dělat poctivě a řádně, " řekl hejtman Milan Chovanec při pozdravu občanům na nádvoří krajského úřadu.
V letošním roce bylo přihlášeno 21 výrobců s 62 výrobky. Loni soutěžilo 25 výrobců se 116 výrobky. V letošních pravidlech soutěže došlo k omezení počtu přihlášených výrobků od jednoho výrobce o polovinu.
Titulem se může potravina honosit 4 roky
Vítězové od dneška mohou používat u vítězného výrobku po čtyři roky označení Regionální potravina Plzeňského kraje a jsou uvedeni v samostatném katalogu, který je součástí propagace soutěže a je distribuován na regionálních akcích a akcích ministerstva zemědělství.
Soutěž se konala v rámci historicky prvního prodejního Festivalu regionálních potravin, který připravil Krajský úřad Plzeňského kraje. Na nádvoří úřadu byl zahájen v pátek 17. června a končí v sobotu v podvečer.
Součástí festivalu je i farmářský trh zaměřený především na produkty z Plzeňského kraje a ochutnávky vítězných výrobků z loňského i letošního ročníku soutěže.