Plzeň/Praha - V nemocnicích v Plzni a Klatovech zůstává 32 lidí, kteří se nakazili salmonelózou. Od pondělí se jejich počet ztenčil na polovinu. V Plzni poslední dva nemocné přijali lékaři v pondělí, v Klatovech jednoho v úterý.
U hospitalizovaných pacientů neevidují lékaři žádné dramatické projevy, informovala mluvčí nemocnic. Hygienici hovoří o epidemii, výsledky rozborů budou mít ve středu odpoledne.
Podle dnešní zprávy ministerstva zdravotnictví bylo v Plzeňském kraji od pátku do úterý zaznamenáno celkem 133 případů onemocnění salmonelózou, hospitalizováno bylo 71 osob.
V plzeňské fakultní nemocnici zůstává 22 lidí. V pondělí po poledni jich tam na lůžkách infekční kliniky bylo 53. V úterý propustili do domácího ošetřování 26 pacientů, nikdo už nebyl hospitalizován či ambulantně ošetřen. Uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.
Dalších deset nakažených je podle mluvčího klatovské nemocnice Jiřího Kokošky v Klatovech, v pondělí jich bylo osm. "Včera večer přišel další muž a dnes dopoledne ještě jedna žena," řekl Kokoška.
Výsledky rozborů budou ve středu
Bakterie salmonely podle dosavadních zjištění obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí.
Výsledky rozborů, tedy informace o tom, jak se bakterie salmonely do jídla dostaly, budou mít hygienici ve středu. "Spíše později odpoledne, mezi 14:00 až 16:00," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk.
V pondělí ráno hygienici provedli ve vývařovně stěry a výtěry zaměstnanců firmy. Rovněž odevzdali do zdravotního ústavu všechny suroviny i hotový pokrm, který zachytili u jednoho odběratele.
Vývařovna distribuovala 140 porcí jídla nazvaného "špagety á-la carbonara" s parmezánem, anglickou slaninou a vajíčkem. Hygienici upozornili všechny odběratele, jichž jsou desítky.
Podobný případ na Zlínsku
Podobný případ se stal loni v září ve Zlínském kraji, kdy po konzumaci kuskusového nákypu s meruňkami onemocnělo salmonelózou 99 dětí a zaměstnanců mateřské a základní školy.
Šetření hygieniků prokázalo nedodržení technologického postupu při přípravě tohoto pokrmu a závady v osobní hygieně.
Plzeňská vývařovna ZRTAS, která vyráběla 600 až 650 různých druhů jídel denně, je od pondělního rána zavřená. V pondělí prošla sanitací. Firma prodává jídla ve své jídelně a rozváží je do různých podniků v Plzeňském kraji. Netuší, odkud se bakterie do jídla dostala.
Firma ale uvedla, že podle prvotních informací od hygieniků by mohla být z vajec. Tomašuk nedokázal říci, kdy se výroba obnoví. Rozhodující budou výsledky stěrů z prostředí. Pokud by byly pozitivní, tak by se musely provést ještě jednou po sanitaci. Pokud by stěry vyšly negativně, hygiena by dala souhlas k obnovení provozu.