Ostrava - Jako nejlepší recept v prvním ročníku nové soutěže "Jak šmakuje Moravskoslezsko" vyhodnotili odborníci přípravu polévky bigos. Moravskoslezský kraj chtěl touto soutěží, do které mohli lidé přihlásit vlastní recepty, propagovat regionální jídla.
Plánuje je dostat na jídelníčky vybraných restaurací. Náklady na celý projekt vyčíslil na 1,1 milionu korun, sdělila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.
Lidé mohli zasílat recepty i prostřednictvím internetu od dubna do května. Krajský úřad jich dostal šedesát devět. Z nich porota sestavená z odborníků vybrala třináct nejlepších a nejtypičtějších.
Cílem je propagovat region, říká náměstek hejtmana
Jednotlivým jídlům pak přidělovala hlasy. Nejvíce jich získala vydatná polévka bigos od Pavly Ziembové. Po ní porotcům zachutnal závin z listového těsta s červenou řepou od Heleny Febrové a starobělské "zmrzlé kobzole" od Michala Hořínka, které skončily na druhém a třetím místě.
Inspiraci pro tento projekt kraj našel v akci "Jak chutná Praha". V Moravskoslezském kraji bude mít ještě další dvě části. První je Gastrofestival na hradě Hukvaldy na začátku října, kde bude vyhlášen nejlepší recept, který vybrala v hlasování veřejnost. Další je vydání Kuchařky Moravskoslezského kraje na Vánoce.
"Cílem celého projektu je (...) oživit staré místní speciality a typické recepty dostat zpět na jídelní lístky restaurací," řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.