Karviná - Co způsobilo nákazu více než 300 pracovníků závodu ČSA Dolu Karviná, není stále jasné.
"Podle rozborů hygieniků jsou zatím všechny odebrané vzorky vody i jídel v pořádku," informovala ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Helena Šebáková. Další výsledky budou známy v průběhu tohoto týdne.
Zažívací potíže začaly trápit zaměstnance závodu ČSA v půlce minulého týdne. Podle údajů KHS bylo hlášeno 356 případů onemocnění, z toho 174 lidí vyhledalo lékařskou pomoc a pět z nich bylo hospitalizováno.
Hygienici prověřili všechny jídelny
Mluvčí společnosti OKD, které Důl Karviná patří, Vladislav Sobol, uvedl, že v areálu dolu stále platí zpřísněná hygienická opatření. "Podle informací dispečerů se situace stabilizuje, tedy lidé se postupně vracejí do práce a nové případy nepřibývají," řekl Sobol. Doplnil, že všichni tři zaměstnanci, kteří byli dosud hospitalizováni, byli již propuštěni do domácího ošetřování.
Šebáková uvedla, že hygienici zkontrolovali všechny stravovací provozy závodu ČSA i související provozy, kde se vyrábějí jídla a hornické svačiny.
"Kontroly byly zaměřeny na dodržování zásad hygieny, zajištění teplotního řetězce u surovin i hotových jídel, na časový harmonogram rozvozu. Ve stravovacích provozech nebyly zjištěny závady ohrožující bezpečnost jídel a nápojů," sdělila ředitelka KHS.
Hygienici odebrali vzorky nápojů, hornických svačin, teplých jídel i stěry z prostředí kuchyní, výdejen a rukou personálu. Nikdo z personálu stravovacích zařízení neonemocněl. Negativní byly prozatím vzorky potravin, pitné vody i biologického materiálu.
V Dole Karviná pracuje asi 5000 lidí, problémy měli pouze zaměstnanci závodu ČSA. Podle OKD sice onemocnění tolika lidí představovalo komplikaci, ale neohrozilo chod firmy.