Letošní zhruba pětiprocentní růst cen byl pomalejší než o rok dřív. Mezi rokem 2016 a loňskem se ceny obědů zvýšily o 10,3 koruny, tedy o víc než desetinu.
Spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš poukázal na letošní růst spotřebitelských cen i mezd. "To je stručná argumentace, proč došlo k navyšování cen obědových meníček," doplnil.
Nejlevněji lidé podle sledovaných dat letos obědvali v Karlovarském kraji, kde byly průměrná cena poledního menu 99,1 koruny dokonce nižší než loňských 99,5 koruny. Následoval Plzeňský kraj s průměrem 99,7 koruny. Naproti tomu v Praze strávníci platili průměrně 117,4 koruny, v Královéhradeckém kraji 111,1 koruny a v Olomouckém kraji 109,5 koruny.
Nejvýraznější meziroční změnu server zaznamenal v Moravskoslezském kraji, kde si letos lidé za polední menu v průměru připlatili devět procent. V hlavním městě meziroční nárůst o čtyři koruny představuje zvýšení 3,4 procenta.