Průměrný oběd v restauraci vyjde na 106 korun. Za rok zdražil o pět procent

ČTK ČTK
28. 12. 2018 16:12
Polední menu v restauracích v Česku v letošním roce opět zdražila. Jejich průměrná cena se zvýšila na 106 korun, loni to bylo 100,8 koruny. Na základě své analýzy to uvedl obědový server menicka.cz, který nabízí přehled poledních menu v téměř 5000 stravovacích provozovnách v České republice.
Číšník, ilustrační foto.
Číšník, ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Letošní zhruba pětiprocentní růst cen byl pomalejší než o rok dřív. Mezi rokem 2016 a loňskem se ceny obědů zvýšily o 10,3 koruny, tedy o víc než desetinu.

Spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš poukázal na letošní růst spotřebitelských cen i mezd. "To je stručná argumentace, proč došlo k navyšování cen obědových meníček," doplnil.

Nejlevněji lidé podle sledovaných dat letos obědvali v Karlovarském kraji, kde byly průměrná cena poledního menu 99,1 koruny dokonce nižší než loňských 99,5 koruny. Následoval Plzeňský kraj s průměrem 99,7 koruny. Naproti tomu v Praze strávníci platili průměrně 117,4 koruny, v Královéhradeckém kraji 111,1 koruny a v Olomouckém kraji 109,5 koruny.

Nejvýraznější meziroční změnu server zaznamenal v Moravskoslezském kraji, kde si letos lidé za polední menu v průměru připlatili devět procent. V hlavním městě meziroční nárůst o čtyři koruny představuje zvýšení 3,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy