Praha - Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení, oznámil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
V dalších pěti tunách masa z Brazílie v Olomouckém kraji veterináři zjistili vyšší obsah vody, než dovoluje legislativa.
Závadné maso bylo nalezeno v prodejně Makra v Hradci Králové-Březhradě a ve skladě společnosti Bidfood ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Tato zásilka měla mít až pět tun. "Ještě dnes bychom se měli dozvědět, do kterých stravoven bylo maso distribuováno. Ty o tom okamžitě uvědomíme, aby přijala taková opatření, aby nedošlo k ohrožení spotřebitelů," řekl ČTK Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice v Jihlavě.
Obě zásilky jsou stahovány z oběhu. Spotřebitelé, kteří zjistí, že výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje, uvedl Vorlíček (o jaké výrobky konkrétně jde, zjistíte na webu SVS).
Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Bakterie už dříve odhalili v mase z tohoto státu slovenští veterináři.
Agrární komora ČR volá po zákazu dovozu masa z celého státu, případně ze všech jihoamerických chovů. "V tomto případě jde pro naše spotřebitele o vysoce rizikovou záležitost, která musí být okamžitě, ale zároveň koncepčně řešena, a to i nekompromisním zákazem všech dovozů tak, aby byl eliminován dopad na ohrožení zdraví spotřebitelů," řekl ČTK prezident komory Zdeněk Jandejsek.
Brazilské maso začali veterináři více kontrolovat po vypuknutí aféry. Od té doby pozastavila Státní veterinární správa distribuci 800 tun masa, 270 tun ještě zadržuje.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.