Nejvíc veganů je v Brně. Rostlinný trend ale táhne všude, je za tím ekologie i počasí

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
12. 8. 2021 6:12
Restaurační byznys byl sice během pandemie výrazně utlumen, podniků s rostlinnou nabídkou i přesto přibylo. A podle oslovených služeb nabízejících rozvoz jídla bude trend alternativní stravy typu veganství či vegetariánství ještě narůstat, a to nejen tradičně ve velkých městech. Zájem lidí o rostlinnou stravu přitom ovlivňují různé faktory, třeba snaha o pestrý jídelníček, ekologii, ale i počasí.
Veganský burger, ilustrační foto.
Veganský burger, ilustrační foto. | Foto: iStock

"Nárůst počtu restaurací nabízejících alternativní stravování pozorujeme dlouhodobě. Přibývá jak zcela nových restaurací, jež se na tento typ stravy přímo specializují, tak běžných restaurací, které do své stálé nabídky tyto pokrmy zařazují," říká pro Aktuálně.cz Břetislav Stromko, ředitel marketingu a business intelligence Dáme jídlo.

Příkladem mohou být mezinárodní řetězce jako McDonald's, Burger King, Subway či Starbucks. Poptávce se stále častěji přizpůsobují i lokální bistra a klasické restaurace, aby si v jejich menu každý přišel na své. 

Nejoblíbenějšími veganskými jídly jsou podle oslovených rozvážkových služeb falafel, vegan burger, tomatová polévka, vegan pizza či vegan burrito. A nejde jen o restaurace či bistra. Podobně roste zájem i o rozvoz veganských potravin, a dokonce i veganské kosmetiky.

"Jen za poslední rok vzrostl počet veganských restaurací téměř o jednu čtvrtinu. Aktuálně se tak jejich počet na platformě Dáme jídlo pohybuje v řádu stovek," vypočítává Stromko. "Počet objednávek veganských jídel pak byl letos v červenci na platformě Dáme jídlo meziročně o 40 procent vyšší,"  dodává s tím, že to částečně ovlivňuje i trend růstu celé platformy.

Pozadu nezůstávají ani jiné dovozové služby. Například v aplikaci Wolt lze aktuálně nalézt nabídku vegetariánských jídel u více než 350 restaurací a bister. "A veganských u necelých 200 partnerů - z celkových více než 2000, které nyní máme," říká ředitel českého Woltu Jan Foret.

Poptávku po alternativním stravování zaznamenal i Bolt Food, který na českém trhu funguje něco přes rok. "Objednávky z čistě veganských či vegetariánských restaurací činí jednotky procent, lidé si však bezmasá jídla nechají vozit i z podniků, které nejsou zaměřeny výlučně tímto směrem. Celkově bezmasá jídla tvoří necelých deset procent objednávek," doplňuje manažer Bolt Food pro ČR Marek Maxa. 

Důvodem je ekologie i počasí

O tom, že zájem o alternativní stravu roste, ukazuje také průzkum společnosti FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost. Podle něj je v české populaci v současnosti 21 procent flexitariánů, tedy lidí, kteří z různých důvodů omezují konzumaci živočišných produktů. Podle průzkumu nejčastěji lidé zařazují rostlinné pokrmy do svého jídelníčku kvůli zdraví. Rostlinnou stravu považují za lehčí, lépe stravitelnou a celkově zdravotně výhodnější.

Dalším důvodem je ale podle Foreta z Woltu také rostoucí "zelený" trend. "Spíše než důsledek poptávky po zdravějším stravování během pandemie to přisuzujeme globálním trendům po odpovědném stravování, obdobně jako důraz na ekologická balení," tvrdí Foret.

Zájem o veganskou stravu přitom ovlivňují i jiné faktory, třeba počasí či roční období. "Větší poptávku po těchto formách stravování pozorujeme tradičně zejména během léta, kdy roste zájem o lehká jídla, ale i v období po Novém roce, kdy to ovlivňují předsevzetí," vysvětluje Foret.

Brno jako metropole veganství

Pro zákazníky, kteří tento typ pokrmů preferují, jsou na dovozových platformách k dispozici filtry, jež umožňují zobrazit restaurace s nabídkou vegetariánských, veganských a bezlepkových potravin či zdravé stravy jako takové. Restaurace s rostlinnou nabídkou v Česku sleduje také projekt Rostlinně prostřednictvím mapy na svém webu, ve kterém je nyní přes 220 podniků po celém Česku. Převažují ty z větších měst, jako jsou Praha a Brno. 

Na platformě Dáme jídlo nicméně výrazně dominuje ve veganských objednávkách Brno. "Jejich podíl na celkovém počtu objednávek je v Brně zhruba čtyřikrát větší než ve zbytku republiky. Vysoký podíl na celku vykazuje Brno také v případě vegetariánské kuchyně," říká Stromko za Dáme jídlo.

Nabídka alternativní stravy se však rozšiřuje i do jiných měst. "Kromě Brna se veganská kuchyně objednává nejvíce v Praze, Liberci a Plzni. Netradičně vysoko je také Prostějov," doplňuje Stromko.

"Naopak menší podíl a popularitu objednávek jídel z kategorie alternativního stravování vykazují města jako Ostrava, Havířov, Zlín, Mladá Boleslav či České Budějovice," dodává.

Podobný trend zaznamenala také aplikace Wolt. "Zejména v Praze a Brně vidíme, že se tomu nabídka restaurací výrazně přizpůsobuje, ale platí, že ve všech městech, v nichž spouštíme naši službu od začátku, se snažíme mít vždy alespoň jednu čistě veganskou/vegetariánskou restauraci," uzavírá Foret.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 14 minutami

Ondra a Adamovská jsou mistry republiky v boulderingu

Olympionik Adam Ondra a Eliška Adamovská vyhráli mistrovství republiky v boulderingu. Oba favorizovaní sportovní lezci ve finále šampionátu ve Slaném pokořili jako jediní všechny čtyři cesty.

Za bývalým mistrem světa v boulderingu i v lezení na obtížnost Ondrou, který v Tokiu nenaplnil medailové ambice a v olympijském finále skončil šestý, skončil hlavní soupeř Martin Stráník. Ten měl "topy" tři. Bronz získal Štěpán Volf.

Adamovská, jež v červenci vyhrála v Brianconu závod Světového poháru v obtížnosti, dnes ve Slaném zvítězila před Michaelou Smetanovou a Markétou Janošovou.

Další zprávy