Konec v gastru nevyloučil ani Pohlreich. Krachují i jiná známá jména, ukazuje přehled

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 18. 10. 2020 17:04
Restaurace a hospody v Česku zavřely minimálně na tři týdny. Provoz je povolen pouze skrze výdejní okénka. Takové nařízení provozovatelé dobře znají - přerušit byznys povinně museli už během první vlny pandemie koronaviru na jaře. Tehdy kvůli tomu skončil každý desátý podnik. Do února příštího roku pak podle odhadů znalců gastrooboru nemusí přežít dalších 20 procent podniků.
Foto: Jakub Plíhal

Start výdejních okének

Výdejní okénko a rozvoz fungují od středy například u SmetanaQ Café & Bistro. Majitelé podniku Jozef a Petra Onderkovi nákupy zásob po poklesu poptávky v posledních několika týdnech omezovali. S variantou uzavření se podle nich dalo počítat.

"Koncem minulého týdne jsme ale surovin nakoupili o něco více, zejména kvůli lživým vyjádřením vlády o tom, že úplné uzavření restaurací není v dohledné době na pořadu dne. Není se však čemu divit a stejně jako v březnu i nyní budeme muset část surovin darovat potravinovým bankám," uvedli pro agenturu ČTK.

  • Tržby kavárny SmetanaQ klesly podle Onderkových v posledním týdnu o 60 procent, přesto nepropouštěli. Jsou podle nich ale jedni z mála v oboru. 
 

Právě se děje

Další zprávy