Ondřej Neufus,
ČTK
22. 12. 2019 11:35
První restaurace původem amerického řetězce Kentucky Fried Chicken (KFC) v Česku se otevřela před 25 lety - 22. prosince 1994. Od té doby tu vyrostlo přes sto dalších poboček, řetězec řízený z polské Vratislavi jich tak má už víc než konkurenční McDonald's. Trh fastfoodových restaurací za poslední čtvrtstoletí řádně zhoustl, podívejte se, které značky můžete v Česku potkat.
McDonald's
První restauraci s rychlým občerstvením, která byla předchůdkyní budoucí sítě McDonald's, otevřeli 15. května 1940 bratři McDonaldové, Richard a Maurice zvaný Mac, v San Bernardinu v Kalifornii.
V roce 1955 prodali právo k provozování restaurací obchodníkovi a potomkovi českých emigrantů Rayovi Krocovi, který v roce 1955 otevřel v Des Plaines v Illinois první podnik McDonald's. Úspěšný koncept se rozšířil do celého světa.
Sídlo: Oak Brook (Illinois)
Počet restaurací: přes 37 000 ve 120 zemích (2017)
Nejznámější výrobky: Big Mac, hamburger, cheeseburger.