Zvýhodněné sazby mýtného přišly stát na 1,8 miliardy

ČTK ČTK
17. 7. 2013 14:13
Letošní výběr mýtného má klesnout k hranici osmi miliard korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zavedení zvýhodněných sazeb mýtného pro ekologické kamiony přineslo na výběrech tohoto poplatku jen za loňský rok ztrátu ve výši 1,8 miliardy korun.
Vyplývá to ze studie společnosti poradenské společnost Inoxive.
Podle odhadu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) se letošní výběr sníží z loňských 8,68 miliardy k hranici osmi miliard korun. "Tentokráte to bude kvůli problému s nastavením sazeb," uvedl ředitel Inoxive Ondřej Zaoral s tím, že na rozdíl od roku 2009 letos intenzita pohybů kamionů neklesá.
Právě před čtyřmi lety totiž poprvé došlo k meziročnímu propadu výnosů mýtného systému. Tehdy za ním ovšem stála ekonomická recese.
Český mýtný systém podle Inoxive příliš zvýhodňuje právě kategorii Euro 5. Tato vozidla ve srovnání se staršími kamiony platí na ujetý kilometr o 50 procent méně. "V sousedním Rakousku činí toto zvýhodnění 12 procent," komentuje Zaoral.
Jak v roce 2011, tak loni se sazby mýtného zvýšily o 25 procent. Nejvyšší ekologické kategorie kamionů, kterých přitom v těchto letech začalo přibývat nejvíce, se ale narůst netýkal.
Průměrná cena za ujetý kilometr se tak mezi lety 2010 a 2011 nezvyšovala o 25 procent, nýbrž o patnáct, následující rok pouze o devět procent.
Stát vybírá elektronické mýto na zhruba 1300 kilometrech převážně rychlostních komunikací. V elektronickém mýtném systému je zaregistrováno na 650 tisíc aktivních uživatelů.
Mýtné platí od roku 2007 vozidla nad dvanáct tun a od roku 2010 také vozy nad 3,5 tuny, v roce 2011 přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy.

 

Právě se děje

Další zprávy