Češi si v březnu připlatili za benzin i nájemné bytů. Klesly ale ceny potravin

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2021 10:25
Meziroční inflace v březnu stoupla z únorových 2,1 procenta na 2,3 procenta. Zpomalování meziročního růstu spotřebitelských cen v Česku se po sedmi měsících zastavilo. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace předtím vytrvale klesala od loňského července, kdy dosáhla 3,4 procenta. Analytici odhadovali, že březnová meziroční inflace bude činit až 2,4 procent
Foto: iStock

Největší podíl na březnovém meziročním zvýšení inflace měl podle statistiků růst cen pohonných hmot. "Průměrná cena benzinu Natural 95 byla 30,47 koruny za litr a jednalo se o nejvyšší hodnotu od loňského února. Průměrná cena motorové nafty pak byla 29,14 koruny za litr a šlo o nejvyšší cenu od loňského března," sdělila vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Zatímco v únoru ceny pohonných hmot a olejů zhruba o desetinu klesly, v březnu vzrostly o 1,1 procenta. Zvýšily se také ceny aut, a to o 9,3 procenta.

Pokles cen zaznamenali statistici třeba u potravin. Zelenina meziročně zlevnila o 6,2 procenta, a z toho brambory dokonce až o 29 procent. Ceny vepřového masa se snížily o 11,3 procenta. Výrazně však stouply ceny tabákových výrobků, které zdražily o 17,5 procenta.

Zdražovalo v březnu i nájemné bytů, kde ceny stouply o 1,3 procenta. Vodné se zvýšilo o 1,9 procenta a stočné o 2,3 procenta. Zlevnila však elektřina o 3,4 procenta a zemní plyn o 4,7 procenta.

Ceny zboží rostly v březnu celkově o 2,1 procenta a ceny služeb o 2,6 procenta. Například finanční služby zdražily o 8,5 procenta.

V meziměsíčním srovnání ceny zboží vzrostly o 0,4 procenta, zatímco ceny služeb naopak klesly o 0,3 procenta. Zdražily třeba pohonné hmoty a oleje o 5,9 procenta. Z potravin byly vyšší především ceny vajec o 5,1 procenta, kdežto brambory zlevnily o více než desetinu.

ČSÚ v úterý zveřejnil i vývoj cen v dovozu a vývozu za letošní únor. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 4,5 procenta a dovozní ceny o 2,1 procenta. Na vývoj vývozních cen mělo podle statistiků vliv hlavně zdražení strojů a dopravních prostředků o 4,9 procenta a na dovozní ceny zdražení polotovarů o 5,3 procenta.

Analytici: Inflace v nejbližších měsících ještě poroste

Meziroční inflace zůstane i v dalších měsících a zřejmě i po zbytek roku nad dvěma procenty, uvedli analytici. V nejbližších měsících bude inflaci nadále ovlivňovat zdražování pohonných hmot a později v roce pak i ekonomické oživení. Nicméně inflace nebude problém české ekonomiky a centrální banka tak nemusí spěchat se zvyšováním úrokových sazeb.

"Spotřebitelská inflace v letošním roce i nadále setrvává nad dvěma procenty a ani nejbližší měsíce pravděpodobně nepřinesou její zpomalení pod tuto úroveň. V 1. čtvrtletí prudce vzrostla cena ropy, což se bude i v dalších měsících promítat do meziročně vyšších cen v oddílu doprava. Dále zdražovat budou ještě i ceny tabákových výrobků," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se v dalších měsících inflace od současné hodnoty zatím příliš neodchýlí. Za celkovou inflací je podle něj i nadále vidět především dražší cigarety a alkohol, které se společně postaraly o více než třetinu aktuální inflace. Další položkou jsou i rostoucí ceny pohonných hmot. "V každém případě inflace není a ani nebude letošním problémem české ekonomiky. Proto ani nadále nepředpokládáme, že ČNB bude pospíchat se zvyšováním sazeb a spíše vyčká na konec pandemie a jasné známky oživení ekonomiky," uvedl.

"V dalších měsících může být vývoj inflace trochu rozkolísaný, nicméně není důvod se obávat, že by se měl dlouhodobě odchylovat od inflačního cíle centrální banky stanoveného na dvou procentech," uvedl i hlavní ekonom Deloitte David Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy