Pod 94 tisíc měsíčně nikdo pracovat nebude. Ženeva nasazuje rekordní minimální mzdu

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
6. 10. 2020 15:11
Švýcarská města Curych, Bern, Ženeva a Basilej tradičně patří k těm pro život nejdražším na světě. V kantonu Ženeva, kterému dominuje stejnojmenné město, si jsou toho obyvatelé dobře vědomi, a tak si minulý týden v referendu odhlasovali zavedení minimální mzdy ve výši 23 franků na hodinu (v přepočtu přibližně 578 korun). Podle dostupných dat jde o nejvyšší minimální hodinovou mzdu na světě.
Švýcarské franky (ilustrační foto).
Švýcarské franky (ilustrační foto). | Foto: Shutterstock.com

Pro ustavení minimální mzdy v částce 23 franků, která vstoupí v platnost začátkem příštího měsíce, se ve všelidovém hlasování vyslovilo 58 procent voličů. V kantonu žije 500 tisíc obyvatel, volební účast činila 54 procent. 

Švýcarsko nemá uzákoněnou státní minimální mzdu. Ženeva se tak stala čtvrtým kantonem této země (po Neuchâtelu, Juře a Ticinu), který ji zavede. 

Ženevská odborová organizace Communauté genevoise d'action syndicale to označila za historické vítězství, z kterého bude těžit na 30 tisíc pracovníků, z nichž ve dvou třetinách jde o ženy.

Ke skutečnosti, že referendum dopadlo ve prospěch uzákonění minimální mzdy, mohla přispět i pandemie koronaviru. Ta podle některých zahraničních médií ukázala na chudobu, s níž se řada Švýcarů potýká, byť všeobecné mínění o této zemi odpovídá spíše tomu, že jde o stát překypující blahobytem.

Podle Švýcarského federálního statistického úřadu však žije v chudobě asi 660 tisíc z 8,5 milionu obyvatel, tedy kolem osmi procent celkové populace tohoto státu. V tísnivé finanční situaci se pak nachází zhruba milion osob. Pro srovnání - v desetimilionovém Česku se příjmová chudoba týká také zhruba jednoho milionu obyvatel. Jde o lidi s příjmem pod hranicí 12 818 korun za měsíc.

Jak také napsal americký server CNN, Švýcarsko sice patří mezi nejbohatší národy světa, hospodářství ale před škodlivými dopady pandemie nedokázalo dostatečně ochránit. Například podle údajů Státního úřadu pro hospodářské záležitosti (SECO) klesla tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí oproti předchozím třem měsícům o rekordních 8,2 procenta. Na vině je právě situace kolem šíření nebezpečného viru. Propad za druhý kvartál uvrhl švýcarskou  ekonomiku do recese.

Pracovní týden ve Švýcarsku má v průměru 41 hodin, pracovníci, kteří budou pobírat nově přijatou minimální mzdu, si tak přijdou na 3772 franků měsíčně (zhruba 94 tisíc korun).

V Ženevě o minimální mzdě rozhodovali již v roce 2011, tehdy ji ale obyvatelé odmítli. O tři roky později se pak ohledně stejné záležitosti konalo celostátní referendum, ani tehdy změna neprošla.

61 tisíc všem bez výjimky

Před čtyřmi lety se lidé zase rozhodovali, zda zavést nepodmíněný příjem. Návrh o "kapesném od státu", které mělo činit 2500 franků (podle tehdejšího kurzu asi 61 tisíc korun) bez ohledu na to, zda dotyčný pracuje, nebo je nezaměstnaný, však neprošel ani v jednom z kantonů. Pandemie však ve Švýcarsku podobně jako i v jiných státech debatu o zaručeném měsíčním příjmu opět oživila.

Země helvétského kříže nese prvky přímé demokracie, ve které mají občané velkou moc a o důležitých věcech mohou rozhodovat právě v referendech. Pro jeho konání je třeba nasbírat aspoň 100 tisíc podpisů.

Nejdražší města pro život v roce 2020 podle britské analytické společnosti Economist Intelligence Unit (EUI)

Světový index životních nákladů (WCOL index) srovnává ceny zboží a služeb s určitou základní hodnotou, která činí 100 procent. V tomto případě jsou stům procentům rovné ceny v New Yorku.

Město Světový index životních nákladů
1. Singapur 102
1. Hongkong 102
1. Ósaka 102
2. New York 100
3. Paříž 99
3. Curych 99
4. Tel Aviv 97
5. Los Angeles 96
5. Tokio 96
6. Ženeva 95

Zdroj: EUI

Video: Polovina lidí nevydělá na důstojný život, nemá na dovolenou ani tramvajenku, říká expertka

50 % lidí má problém plnohodnotně participovat ve společnosti, nemají na školu v přírodě pro dítě, mobilní tarif, ani úspory vyšší než deset tisíc | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy