Zavřené obchody odnesli hlavně prodejci oděvů a obuvi. Tržby naopak rostly e-shopům

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 5. 6. 2020 10:35
Tržby obchodníků, kromě prodejů motorových vozidel, v dubnu meziročně klesly po očištění o kalendářní vlivy o 10,9 procenta. Pokles se dotkl všech druhů prodejen. Důvodem jsou vládní opatření proti koronaviru. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Statistici zároveň upozornili, že vzhledem k mimořádným opatřením mohou být dubnová data později výrazně revidovaná.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Neočištěné maloobchodní tržby byly v dubnu meziročně nižší o 10,6 procenta. ČSÚ ovšem v tomto roce začal preferovat očištěné údaje. Meziměsíčně tržby obchodníků reálně klesly o 4,8 procenta.

Tržby se snížily zejména kvůli úplnému nebo částečnému uzavření prodejen, které se týkalo obchodů s potravinami i nepotravinářským zbožím. Nejvýraznější pokles zaznamenaly prodejny s oděvy a obuví, v nichž se tržby snížily proti loňskému dubnu o více než 80 procent. Prodejny sportovních potřeb zaznamenaly propad o 55 procent.

Ve specializovaných prodejnách s potravinami byly tržby nižší o téměř 41 procent. Lépe na tom byly nespecializované prodejny s převahou potravin, kde tržby klesly pouze nepatrně o 0,4 procenta.

Výrazně se naopak zvýšil prodej přes internet, jeho růst byl nejvyšší za 15 let.  "Naopak tržby v internetových a zásilkových obchodech výrazně posílily, meziroční růst o 47,5 procenta byl nejvyšší za posledních patnáct let," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Pokles tržeb obchodníků s motorovými vozidly v dubnu opět výrazně zrychlil. Meziroční prodeje byly nižší o 43,4 procenta, v březnu byl pokles 27,8 procenta. Tržby za opravy aut se snížily o 32,2 procenta, za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů pak o 46,4 procenta.

Podle statistiků mohou dubnová data později projít výraznější revizí. Stalo se tak i v případě březnových čísel, kdy ČSÚ původně uváděl pokles maloobchodních tržeb o 9,3 procenta, po revizi tento údaj opravil na šest procent. "Možnost revize je dána faktem, že část dat, která je běžně modelovaná na základě daňových přiznání k DPH z předchozích období, musela být odhadnuta," uvedli statistici. ČSÚ zároveň poděkoval podnikům, které data v současné situaci poskytly a umožnily tak zpracovat výsledky.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče byl propad tržeb méně výrazný, než se čekalo. "V květnu a dalších měsících by se měly meziroční propady tržeb již zmírňovat s tím, jak se s uvolňováním restrikcí obchody postupně otevřely," doplnil Jáč k výhledu do budoucna.

Čísla vnímá jako pozitivní i ekonom Komerční banky Michal Brožka. "Je to sice velký propad, ale v kontextu současného vývoje to je mnohem lepší, než se odhadovalo. Zhruba řečeno, čekalo se číslo ještě o deset procent slabší," uvedl Brožka. 

"Zveřejněné výsledky vypovídají hlavně o míře restriktivních opatření v době pandemie, ale méně o spotřebitelské náladě či preferencích. Domácnosti se zjevně vyhýbaly i těm obchodům, které zůstaly otevřené, a své nákupy omezily na minimum. Teprve další měsíce ukážou, jakou část v dubnu nerealizovaných nákupů budou spotřebitelé ochotni realizovat se zpožděním," doplnil k údajům ČSÚ hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. 

Podle Sobíška existují přinejmenším dva důvody pro předpoklad, že si tržby maloobchodu nepolepší. Jednak bez náhrady zůstanou nerealizované nahodilé nákupy a současně začne spotřebitelskou poptávku brzdit obava z výpadku příjmů. "Celkově očekávám v celoročních reálných tržbách maloobchodu snížení o dvě až tři procenta," sdělil svůj odhad Sobíšek. 

Video: Stát selhal. Vláda chaoticky dělala všechno a nic, realita bude tvrdá, říká Horská

Pomoc státu vypadala bombasticky, nakonec ale zvítězil duch byrokracie. Úředník je pán a daňový poplatník sluha, kritizuje ekonomka. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy