Zachránit kladenskou Poldi se nedaří, soud ji pošle do konkurzu. Zájem o odkup mají Němci

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 11. 12. 2017 11:19
Dluhy společnosti dosahují několika stovek milionů korun. Poslední stovka zaměstnanců nedostává výplaty. Soud brzy vyhlásí konkurz.
Rok 2014.
Rok 2014. | Foto: archiv Roman Rezek

Praha - Zadlužená kladenská huť Poldi půjde do konkurzu. Dlužníkovi se nepodařilo zajistit další financování, výroba podniku už měsíce stojí. Zhruba stovka zbývajících zaměstnanců nedostává výplaty. Usnesení o přeměně reorganizace podniku v konkurz bude vyhlášeno v blízké době, řekla na dnešním jednání u Krajského soudu v Praze soudkyně Jitka Sobková.

Dluhy společnosti dosahují několika stovek milionů korun. Podmínkou reorganizace povolené letos na jaře bylo mimo jiné splacení pohledávek, které vznikly v době, než se Poldi dostala do úpadku. Na posledním jednání soudu byla lhůta pro plnění reorganizace prodloužena do dneška.

Insolvenční správce Adam Sigmund dnes řekl, že od minulého jednání se nic nezměnilo k lepšímu a reorganizační plán stále není naplňován. Zástupce dlužníka potvrdil, že financování se nepodařilo zajistit.

"Označit to za konec Poldi bych nechtěl, protože pokud se podaří ji prodat jako celek, tak může pod novým investorem pokračovat. A o to se budeme snažit," řekl Sigmund novinářům.

Podnik tvoří provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. O koupi podniku se podle Sigmunda předběžně zajímala jedna německá firma. "Budeme s tímto zájemcem v kontaktu. Doufáme, že se objeví i další zájemci a že se nám podaří dosáhnout co nejvyšší ceny," uvedl.

O způsobu prodeje rozhodnou věřitelé. "Budeme se snažit postupovat co nejrychleji, ale odhadoval bych to v řádech měsíců," předpověděl Sigmund.

Podle Sobkové byla nynější situace předvídatelná, protože dlužník neplnil povinnosti vyplývající z reorganizačního plánu, a stanovil si dokonce opatrovníka. Podle státního zástupce se s plněním reorganizačního plánu vůbec nezačalo. Financování podniku se mělo řešit před povolením reorganizace, uvedl.

Do konkurzu míří jak Poldi, která měla na starosti výrobu, tak sesterská společnost Poldi Trade zajišťující obchod. Podle Sigmunda je v obou firmách stále zaměstnáno 149 lidí, které čeká propouštění, protože nejsou peníze na mzdy.

Insolvenční správce poukázal na to, že budou mít nárok na odstupné a náhradu mzdy za výpovědní dobu. "Tyto pohledávky jsou přednostní. Navíc zaměstnanci mají ochranu čili mohou uplatnit své nároky u úřadu práce a ten je vyplatí. A pak se místo nich přihlásí do insolvence," uvedl.

Předseda odborové organizace Jozef Kónya postup soudu přivítal, protože se podle něj dlouho nic nedělo a zaměstnanci nedostávají ani 80 procent platu, na něž mají nárok. Věří, že přijde investor, který výrobu obnoví. Lidé, kteří odešli, jsou podle něj ochotní se vrátit.

Kladenská huť Poldi bývala pýchou českého průmyslu, slavná ocelárna patřila k největším firmám v zemi. V současnosti na její tradici navazuje společnost Poldi, s.r.o., která se již několik let potýká s vážnými problémy. Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru, jejím jednatelem je Ital Adriano Zambon.

Problémy Poldi Kladno začaly už po roce 1989, kdy se nedokázala vyrovnat s rozpadem socialistických trhů a omezením domácí průmyslové výroby. Privatizoval ji podnikatel Vladimír Stehlík, který s oborem neměl zkušenosti a chyběl mu i kapitál. Pod jeho vedením se postupně součásti holdingu dostaly do konkurzu a zastavily výrobu.

 

Právě se děje

Další zprávy