Křetínského EPH koupí podíl ve Slovenských elektrárnách. Konkurenty odradily Mochovce

Petr Lukáč ČTK Petr Lukáč, ČTK
Aktualizováno 15. 12. 2015 19:07
Prodej podílu by měl současnému vlastníkovi elektráren, italské firmě Enel, přinést 1,3 miliardy eur (zhruba 35 miliard korun). Transakční dokumenty mohou být podle mluvčího EPH podepsány do konce roku. V první fázi by měl EPH ještě před Vánocemi získat od Enelu zhruba třetinový podíl. Zbytek akcií by měl obdržet po dokončení jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska, což se stane za dva roky. Enel za zhruba dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách v roce 2006 zaplatil 840 milionů eur.
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský | Foto: Economia

Praha, Bratislava - Miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč se předběžně dohodli s italským Enelem na odkupu jeho podílu ve Slovenských elektrárnách. V první fázi má jejich Energetický a průmyslový holding (EPH) převzít 33 procent firmy. Dalších 33 procent zůstane Enelu, zbylá třetina slovenské vládě. Podle šéfa Enelu Francesca Staraceho má celý obchod firmě přinést 1,3 miliardy eur, tedy zhruba 35 miliard korun.

"Potvrzujeme, že mezi Enelem a EPH bylo dosaženo dohody o všech komerčních a smluvních podmínkách transakce. Smlouva o prodeji akcií zatím však podepsána nebyla. Do toho okamžiku nebudeme poskytovat žádné bližší komentáře," říká mluvčí Daniel Častvaj. Uzavření celého obchodu se očekává nejpozději v únoru příštího roku.

Jestli opravdu zaplatí EPH za dvě třetiny Slovenských elektráren 35 miliard, nechtěl už ale Častvaj komentovat. Enel v roce 2006 za dvoutřetinový podíl ve slovenské firmě zaplatil 840 milionů eur.

Podle zdroje Hospodářských novin z holdingu má jít nicméně o příliš vysokou částku. "Podívejte se na stav Mochovců a výsledky firmy," říká. Právě Mochovce byly dlouho strašákem případných investorů a kvůli nim nakonec od koupě Slovenských elektráren odstoupil ČEZ.

Naopak podle zdroje blízkého společnosti Enel je uváděná cena nesmyslná a Enel a EPH se dohadují, kde vznikla. Zároveň jde o předběžnou dohodu, nikoli o podepsanou smlouvu, na ní dojde později. Prodávat se bude maximálně 33 procent, tedy polovina podílu, který ve Slovenských elektrárnách drží Enel.

Ve středu má slovenská vláda projednávat svůj další postup v otázce Slovenských elektráren s tím, že chce dokoupit 17 procent tak, aby měla 51procentní většinu.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Jejich cena se ale pod vedením italské firmy navýšila z původních 2,8 na 4,6 miliardy eur a podle některých expertů přesáhne i hranici pěti miliard eur. Podobné je to i s jejich spuštěním. To mělo proběhnout u prvního bloku v roce 2013 a u druhého 2014, současný plán je ale na roky 2016, respektive 2017. A opět není jisté, jestli se tyto termíny stihnou.

"Obecně platí, že dostavba Mochovců by měla proběhnout v režii stávajících akcionářů Slovenských elektráren, zejména Enelu," říká zdroj z EPH.

Právě dokončení Mochovců má být spínačem k převzetí dalších 33 procent Slovenských elektráren. To se očekává zhruba za dva roky. I proto se slovenská vláda nechala slyšet, že chce získat opci na nákup 17 procent z druhého balíku Enelu, čímž by se navýšil podíl státu na 51 procent. Toto stanovisko zopakoval premiér Robert Fico během podzimu několikrát.

Slovenské elektrárne jsou největším výrobcem elektrické energie na Slovensku. Loni vyprodukovaly 22,1 terawatthodiny elektřiny, což meziročně představuje pokles o 3,2 procenta.

Prodej podílu ve firmě je součástí plánu italské firmy prodat majetek za zhruba pět miliard eur. O podíl Enelu ve Slovenských elektrárnách se kromě zmiňované firmy ČEZ zajímala také slovenská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale v říjnu uvedl, že od záměru získat akcie firmy odstoupil, a zdůvodnil to riziky, která jsou podle něj spojena právě s dokončením jaderné elektrárny Mochovce.

 

Právě se děje

Další zprávy