Část vydavatelství Mladá fronta kupují miliardáři Křetínský a Tkáč

Milan Mikulka ČTK Milan Mikulka, Eva Mošpanová, ČTK
Aktualizováno 2. 12. 2015 11:39
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začal posuzovat změnu vlastníka části vydavatelství Mladá fronta. To patří podnikateli Františku Savovovi, vydává například zpravodajský deník E15 a různé časopisy. Novými vlastníky se mají stát miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, vydávající například Blesk, Sport nebo Reflex.
Daniel Křetínský.
Daniel Křetínský. | Foto: Economia

Praha - Část vydavatelství Mladá fronta, které patří stíhanému podnikateli Františku Savovovi, kupují miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Hospodářským novinám a Aktuálně.cz to potvrdil Křetínského mluvčí Daniel Častvaj.

"Společnost Czech Media Invest kontrolovaná Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem požádala prostřednictvím dceřiné společnosti Gloomar CZ Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o předběžné posouzení transakce, kterou by CMI nabyla část vydavatelské činnosti Mladé fronty" řekl Častvaj. Zástupce Gloomar CZ Karel Ramajzl přitom ještě ve středu ráno popíral, že by se firma měla spojovat s Mladou frontou.

"Žádná transakce však v tuto chvíli není uzavřená, jedná se pouze o její posouzení ze strany ÚOHS," říká Častvaj. Případný finální podpis by nastal až po schválení antimonopolním úřadem.

Jak velkou část vydavatelství chtějí Křetínský a Tkáč koupit, nechce ani jedna strana komentovat. "Děkujeme za dotaz, nicméně vydavatelství Mladá fronta informaci nebude komentovat," řekla časopisu Marketing & Media tisková mluvčí vydavatelství Pavlína Míčová.

Podle informací Hospodářských novin mají současní vlastníci Blesku získat od Mladé fronty vše kromě týdeníku Euro a knižního vydavatelství. Prodávat by se tedy měl deník E15, odborné časopisy, dětské časopisy Mateřídouška nebo tiskárny v pražských Modřanech.

Část vydavatelství prodává podnikatel Savov, který nyní žije v Londýně. Čeká tam na další rozhodnutí soudu, který by ho měl vydat do ČR, kde je stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

"Úřad zahájil správní řízení o návrhu na povolení spojení mezi společností Gloomar CZ a.s. a částí podniku vydavatelství Mladá fronta a.s. Více informací bude brzy zveřejněno v oznámení o připravovaném spojení soutěžitelů na internetových stránkách ÚOHS," uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Firma Gloomar CZ byla založená letos v srpnu, jejím jediným akcionářem je společnost Euromater SE, kterou ovládá kyperská Esturgeon Enterprices Limited.

Vydavatelství Mladá fronta od roku 2007 vydává ekonomický deník E15 (náklad 53 485 kusů), v roce 2012 začala vydávat ekonomický týdeník Euro a od roku 2013 zpravodajský týdeník v anglickém jazyce E15 weekly. Dále vydává časopisy pro děti (Sluníčko, Mateřídouška), lifestylové magazíny (například Lidé a Země, For Men, Maminka, Dieta) i odborné tituly (Strategie, Real-immo, Právo&Byznys a další). Dále provozuje divize zaměřené na on-line média, časopiseckou a knižní produkci.

Křetínský ovládá na mediálním trhu skupinu Czech News Center, která vydává deníky Blesk (náklad 242 001 kusů), Aha! (57 075) a Sport (36 126). Dále vydává týdeník Reflex a motoristické tituly Svět motorů a Auto TIP. Společnost je součástí koncernu Czech Media Invest, který kontrolují finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Vydavatelství koupili koncem roku 2013 od německo-švýcarské společnosti Ringier Axel Springer AG.

ÚOHS letos schvaloval i jiné změny na české mediální mapě. V září povolil prodej vydavatelství Vltava-Labe-Press investiční skupině Penta, jejímž spolumajitelem je Marek Dospiva. Podle antimonopolního úřadu nebude mít spojení za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Noviny prodával německý koncern Verlagsgruppe Passau.

 

Právě se děje

Další zprávy