V Česku roste počet zaměstnanců, kteří vůbec neobědvají

ČTK Anna Fuksová, ČTK
4. 3. 2015 17:26
Průzkum také ukázal, že ve srovnání se zeměmi západní Evropy Češi přes poledne výrazně více navštěvují restaurace. Přitahují nás polední menu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Česku roste počet zaměstnanců, kteří vůbec neobědvají. Jejich podíl se mezi léty 2009 až 2015 zvýšil ze šesti na osm procent. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu stravenkové společností Edenred. Do průzkumu realizovaného v rámci projektu Evropské unie FOOD se zapojilo více než 700 restaurací a 8500 strávníků z evropských zemí.

V České republice pravidelně obědvá pouhých 53 procent lidí. Například ve Španělsku pravidelný oběd dodržuje 83 procent zaměstnanců.

Průzkum také ukázal, že ve srovnání se zeměmi západní Evropy Češi přes poledne výrazně více navštěvují restaurace a jídelny. Tuto možnost stravování preferují dvě třetiny (66 %) českých účastníků průzkumu. Například ve Francii se takto stravuje pouze 18 procent zaměstnanců.

"Je to dáno zejména tradicí poledních menu, která jsou v tuzemsku rozšířenější než na západ od českých hranic," uvedl ředitel marketingu a strategie společnosti Edenred Pavel Kusý.

Ve Francii, Belgii nebo Itálii je naopak daleko větší podíl zaměstnaných lidí, kteří si na oběd odskočí z práce domů. Zatímco v Česku se to týká necelých tří procent lidí, ve Francii jde o více než čtvrtinu všech zaměstnanců.

Nezdravý způsob stravování u pracovního stolu zaznamenal v Česku mírný nárůst o více než dva procentní body na 12,4 procenta. Lidé zde však celkově chtějí jíst zdravěji. Zatímco před šesti lety při výběru oběda přihlíželi k nutriční hodnotě tři z deseti Čechů, nyní to jsou čtyři lidé z deseti.

Poměr mezi cenou a kvalitou se v poslední době radikálně změnil. “Lidé více hledají kvalitu, než se jen najíst co nejvíce za co nejmenší cenu. Strávníka dnes zajímá i surovinová skladba a čerstvost,” komentuje trend Filip Sajler, šéfkuchař a spolumajitel společnosti zaměřené na firemní stravování Perfect Canteen.

Podle Sajlera se cena kvalitnějšího poledního menu, kterou je zákazník ochoten zaplatit, pohybuje okolo sto korun. “Udělat kvalitní menu za 69 korun je ekonomicky nereálné,” dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy