V Česku je nejvíce cizinců v historii. Slováci si vydělají o čtvrtinu více než Češi

Martin Ťopek Ekonomika Martin Ťopek, Ekonomika
Aktualizováno 12. 1. 2017 11:50
Od roku 2004 se počet cizinců v Česku téměř zdvojnásobil. Největší podíl mají Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Většina cizinců, kteří v Česku pobývají, je zaměstnaná nebo podniká.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha – V České republice v roce 2015 pobývalo 464 700 cizinců, což je nejvíce v historii. Od roku 2004, tedy našeho vstupu do Evropské unie, se počet cizinců v Česku téměř zdvojnásobil. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle předběžných údajů počet cizinců rostl i v loňském roce – ke konci listopadu 2016 tu legálně žilo 493 505 cizinců.

Největší podíl na evidovaných cizincích mají Ukrajinci – 105,6 tisíce, což je 23 procent. Brzy je ale podle statistik předeženou Slováci, těch je nyní 22 procent a v roce 2015 jejich počet poprvé překročil sto tisíc. Další desítky tisíc Slováků ale v Česku pracují bez evidence trvalého pobytu, kterou jako obyvatelé EU nepotřebují. Celkem je proto u nás zaměstnáno kolem 150 tisíc občanů Slovenska. 

Následují je Vietnamci s 12 procenty. Osm procent pochází z Ruska, pět z Německa a čtyři z Polska. Do roku 2008 počty cizinců rostly, pak stagnovaly, od roku 2014 opět rostou.

Složení cizinců v Česku - rok 2015
Složení cizinců v Česku - rok 2015 | Foto: ČSÚ

„Celkový počet cizinců u nás rostl hlavně díky občanům ze států Evropské unie,“ říká Daniel Chytil, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ. Pokles počtu cizinců ze třetích zemí, který trval od roku 2009 v důsledku finanční krize, se však v roce 2015 zastavil.

Podíl cizinců na obyvatelstvu
Podíl cizinců na obyvatelstvu | Foto: ČSÚ

Většina cizinců, kteří v Česku pobývají, je ekonomicky aktivních „V roce 2015 tu pracovalo 407 tisíc cizinců, což je nejvíc v historii České republiky. Zaměstnaných občanů cizí státní příslušnosti tu bylo 323 tisíc, živnostníků pak 84 tisíc,“ upřesňuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Zatímco počty zaměstnaných cizinců se od roku 2006 zvýšily o 172 tisíc, počty živnostníků stagnovaly.

Tři čtvrtiny cizinců, kteří byli v roce 2015 v Česku zaměstnáni, pocházely ze zemí EU. Převládali Slováci se 46% podílem. V posledních letech ale výrazně přibylo i pracujících Rumunů a Bulharů. Mezi cizinci, kteří v Česku podnikají jako živnostníci, dlouhodobě převažují Vietnamci a Ukrajinci.

Vývoj počtu zahraničních pracovníků v Česku
Vývoj počtu zahraničních pracovníků v Česku | Foto: ČSÚ

Už dávno přitom neplatí, že zahraniční pracovníci dělají nekvalifikovanou práci za nižší mzdu. V současné době si v Česku nejvíce vydělají Slováci. Berou dokonce o čtvrtinu více než Češi. „Občané Slovenska brali v průměru 33 226 korun ve mzdové a 35 604 korun v platové sféře. Vyšší platy měli také občané Ruska,“ uvádí Chytil.

Průměrná mzda všech zaměstnanců – Čechů i cizinců – v roce 2015 dosáhla v komerčním sektoru 27 777 korun, průměrný plat ve veřejném sektoru pak 27 971 korun.

Cizinci evidovaní úřady práce podle vybraných státních občanství. Údaje za roky 2012 až 2014 nejsou k dispozici. Za rok 2015 jde o kvalifikovaný odhad MPSV.
Cizinci evidovaní úřady práce podle vybraných státních občanství. Údaje za roky 2012 až 2014 nejsou k dispozici. Za rok 2015 jde o kvalifikovaný odhad MPSV. | Foto: ČSÚ

Podle ředitele odboru statistiky trhu práce Dalibora Holého je to dáno tím, že Slováci se nemusejí potýkat s jazykovou bariérou a často v České republice studují. Následně zastávají nejlépe placené posty. "Před deseti lety vyšší mzdy rozhodně neměli. Teď už to ale není migrace nekvalifikované pracovní síly – na Slovensku tomu dokonce říkají odliv mozků," řekl Holý. 

Podíl cizinců na obyvatelstvu
Podíl cizinců na obyvatelstvu | Foto: ČSÚ
 

Právě se děje

Další zprávy