Praha - Obědy v tuzemských restauracích zdražily oproti loňskému roku o téměř čtyři koruny. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnil Lunchtime.cz ve spolupráci se stravenkovou společností Chèque Déjeuner.
Průměrná cena poledního menu - právě na něj se totiž průzkum zaměřil - stoupla na 84,88 koruny. Za zdražením stojí hlavně vyšší ceny potravin a dražší energie.
„Meziročně vzrostly ceny vepřového masa, sýrů a mléka, a to zhruba o deset procent. Naprosto nejvyšší meziroční nárůst jsme však zaznamenali u cen brambor. Ty se více než zdvojnásobily,“ říká ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín.
Rozdíl až dvacet korun
Za oběd nejvíce zaplatí strávníci v Praze - v průměru 98 korun, což je o sedm procent více než loni. Následují Jihomoravský kraj s cenou 88,63 koruny a Jihočeský kraj, kde se průměrná cena pohybuje kolem 87,05 koruny.
„V ostatních krajích s velkoměsty nad sto tisíc obyvatel se v poledne najíte o deset nebo jedenáct korun levněji,“ říká Třeslín.
Nejlacinější obědy lze pořídit v Pardubickém (průměrná cena 75,43 koruny) a Ústeckém kraji (76,61 koruny).
Pokud však porovnáme meziroční zdražení, nejvíce si oproti loňsku připlatí v Jihomoravském kraji, kde se cena zvedla o více než sedm korun na průměrných 88,63 koruny.
Roste i hodnota stravenek
Meziroční nárůst byl patrný také u průměrné hodnoty stravenek, které v Česku využívá asi milion lidí. Ta se zvýšila z loňských 63,46 koruny na 65,78 koruny.
Nejštědřejší jsou tradičně zaměstnavatelé v Praze, nabízející stravenky v průměrné hodnotě 73 korun. „Hlavní město následují Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, kde průměrné hodnoty dosahují necelých 70 korun," podotýká generální ředitel Chèque Déjeuner Jiří Kráčmar. Stravenky s nejnižší hodnotou dostávají zaměstnanci v Ústeckém kraji - za necelých 61 korun.
„Zatímco průměrná hodnota stravenek v celé republice vzrostla o 3,7 procenta, Praha v růstu zaostala. Se svým nárůstem o 1,9 procenta je dosti vzdálená od zbytku republiky,“ dodává Kráčmar.
Restaurace si nedovolí výraznější zdražení
Pro většinu restaurací je polední menu nezbytným zdrojem tržeb, u některých tvoří přes polovinu celkového obratu. Vzhledem k tomu, že si chtějí zákazníky udržet, neodpovídá zvýšení cen jídel růstu cen potravin a energií. Podle průzkumu tak více než polovina z nich pravidelně zaznamenává meziroční propad tržeb.
„Vyšší výdaje řeší majitelé restaurací spíše snižováním platů zaměstnanců nebo jejich propouštěním. Případně se sami zapojují do provozu podniku a hledají vhodnější dodavatele,“ říká Igor Třeslín.
Služba Lunchtime funguje od roku 2008. Každý den nabízí přehled více než 18 tisíc denních menu. V její databázi je v současné době přes tři tisíce restaurací z 60 měst České republiky.
Původem francouzská společnost Chèque Déjeuner působí v České republice od roku 1995, její poukázky uznává přes 32 tisíc smluvních provozoven. Stravenky této firmy využívá měsíčně přes 225 tisíc lidí.