Telefónica hlásí přes pět milionů klientů s mobilem

ČTK ČTK
24. 7. 2013 9:08
Společnost oznámila hospodářské výsledky za kvartál, výnosy klesají.
Foto: Žena

Praha - Největší tuzemské telekomunikační firmě Telefónica klesly v prvním pololetí konsolidované výnosy z podnikání o pět procent na 23,9 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o desetinu na 9,1 miliardy korun.

Výnosy z mobilních služeb klesly o 11 procent na 10,4 miliardy korun. Příjmy ze služeb na pevných linkách se snížily o čtyři procenta na 10,1 miliardy korun.

Na pokles zisku měly vliv mimořádné účetní položky, zejména vyšší náklady na restrukturalizaci zaúčtovanými letos, a také loňským mimořádným příjmem z prodeje 80 procent společnosti Informační linky.

Společnost díky zavedení nových tarifů Free zvýšila počet mobilních zákazníků o 113 000 na 5,08 milionu. Počet tarifních klientů narostl o 95 000 na 3,2 milionu. Podíl takzvaných chytrých telefonů v síti O2 se zvýšil o 7,5 procentního bodu na 30 procent. Množství internetových přípojek xDSL se zvýšil o tři procenta na 921 000.

Operátor kritizuje chystanou aukci

Telefónica letos plánuje investice až do šesti miliard korun, a to především do rozvoje nových technologií a mobilní sítě LTE. Ta pokrývá část Prahy a v říjnu se rozšíří do Brna.

Firma zároveň pohrozila, že pokud podmínky chystané aukce kmitočtů pro LTE od Českého telekomunikačního úřadu zůstanou v takové podobě, která je nyní známa, bude své zájmy bránit u soudu i Evropské komise. Řadu regulačních zásahů, které přináší na telekomunikační trh, prý ČTÚ dostatečně nezdůvodňuje.

ČTÚ chce novou aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE zahájit do konce července. Zájemci se budou moci hlásit během srpna a vlastní dražba začne na začátku listopadu. Podle nynějších operátorů jsou navrhované podmínky nevyvážené a zvýhodňují nového hráče.

 

Právě se děje

Další zprávy