Telefony s Windows Phone 8 se objeví už tento týden

tl
30. 10. 2012 18:35
Microsoft se chce s Windows Phone 8 probít mezi iOS a Android
Foto: GSMARENA.COM

Microsoftu se zatím stále nepodařilo se nějak výrazně prosadit na trhu s mobilními telefony, který si v současnosti rozdělují platformy iOS a Android. Změnit by to ale mohl nový operační systém Windows Phone 8, který včera softwarový gigant konečně se všemi detaily představil.

Lumia 920 už během tohoto týdne

Nový systém Microsoft vypustí na trh už prvního listopadu společně s telefonem HTC 8X, který bude u nás k dostání za 13 999 korun. Windows Phone 8 se poté objeví i v telefonu Samsung Ativ S a ve vlajkové lodi Nokie, smartphonu Lumia 920, který se do vybraných zemí dostane už během tohoto týdne. 

Hlavním posunem Windows Phone 8 od starších verzí má být podle šéfa Microsoftu Steva Ballmera podpora nejmodernějšího hardwaru. Předešlé verze systému totiž nefungovaly na vícejádrových procesorech a smartphony s WP tak nestačily na svou konkurenci, u které byly procesory s dvěma nebo čtyřmi jádry téměř běžné.

Windows Phone 8 využívá systému dlaždic, díky čemuž se graficky přibližuje PC verzi Windows 8. Dlaždice nefungují jenom jako klasická tlačítka, ale také jako widgety. Rovnou na ploše se tak aktualizuje například Facebook, Twitter nebo jiné aplikace.

Dětský koutek a komprimace dat

Novinkou ve WP8 jsou systém takzvaných živých aplikací, díky kterému vybrané aplikace zobrazují informace i na zamknuté obrazovce. Dále Microsoft přidal režim dětského koutku, který při zapnutí omezí přístup do některých částí telefonu. Užitečná je i funkce Data Sense, která umí komprimovat načítané internetové stránky a šetřit tak limit pro stahovaní dat. Podobnou funkci už zvládá například mobilní prohlížeč Opera mini.

Pro úspěch Windows Phone 8 je zásadní, aby byl pro nový systém k dispozici co největší počet aplikací, v čemž Microsoft stále zaostává za Androidem i iOS. Viceprezident Microsoftu Joe Belfiore ale ujišťuje, že Microsoft se lepší a platforma Windows Phone už v současnosti podporuje okolo 120 tisíc aplikací.  

 

Právě se děje

Další zprávy