Snadnější a bezpečnější platby od Intelu a MasterCard

Adam Fiala
18. 11. 2011 2:40
Mastercard a Intel spolupracují na urychlení a větší bezpečnosti plateb přes internet
Foto: MasterCard

Společnost Intel zaměřená na výrobu mikročipů a světově nejrozšířenější provozovatel systému kreditních karet MasterCard se dohodli na společném projektu. V horizontu několika let chtějí spojit síly a své nejnovější technologii, aby posunuli bezpečnost a rychlost plateb přes internet.

MasterCard nabídne své know-how platebních procesů, Intel přispěje svou doménou v zabezpečení čipů. Do budoucna by měli nabídnout nový způsob placení při online nákupu prostřednictvím klasických počítačů využívajících nové mikročipy Intelu. Počítá se i s nejnovějšími ultrabooky, které Intel podporuje.

Díky NFC jenom přiložíte a platíte

Důležitou roli přitom sehraje technologie PayPass od MasterCard, která ulehčuje nákupy po síti tím, že nevyžaduje kontrolu magnetického proužku na kartě a obejde se bez podpisu držitele karty. Ohledně bezpečnosti pak napomůže i Identity Protection Technology od Intelu. To chrání počítač před malwarem pomocí dvojitého ověření pravosti. Proces platby by pak díky čtečce NFC představoval pouhé přiložení platební karty k počítači.

V Čechách se testují nové metody

V současné době se začal v České republice zkoušet nový typ plateb, který využívá rychlé odbavení platby bezdotykovým kontaktem. Zástupci Citibank s Komerční bankou a telefonním operátorem O2 rozběhli zkušební provoz plateb pomocí mobilního telefonu, který probíhá ve vybraných prodejnách Globusu. Česká spořitelna pak začíná vydávat nový typ karet, který by měl časem umožnit na více místech platit nákupy do hodnoty pět set korun pouhým přiložením karty. Spořitelna zkouší technologii ve spolupráci s prodejnami InterSparu, kam dodává speciální terminály.

 

Právě se děje

Další zprávy