Šéf Megauploadu kauci nedostal a policie znovu zatýkala

ČTK ČTK, Datarama
25. 1. 2012 7:55
Policie v Nizozemí zatkla pátého podezřelého v kauze Megaupload. Novozélandský soud bude o vydání Schmitze do USA rozhodovat v únoru.
Kim Schmitz u soudu na Novém Zélandu
Kim Schmitz u soudu na Novém Zélandu | Foto: Reuters

Zakladatel serveru na sdílení souborů Megaupload.com Kim Schmitz nebude propuštěn na kauci, rozhodl v noci na středu našeho času novozélandský soud.

Schmitz čelí v USA obviněním z porušování autorských práv a praní peněz.

Soudce podle agentury Reuters stanovil, že podnikatel, známý také jako Kim Dotcom, zůstane ve vazbě nejméně do 22. února, kdy proběhne jednání o jeho vydání do Spojených států.

Pátý zatčený

Ministerstvo spravedlnosti USA zahájilo trestní stíhání provozovatelů Megauploadu minulý týden. Osmatřicetiletý Němec Schmitz všechna obvinění odmítá.

Spolu se Dotcomem byli zatčeni i tři další muži, kteří zatím také musí zůstat ve vazbě.

Agentura AP s odvoláním na činitele amerického ministerstva spravedlnosti informovala o zatčení pátého podezřelého. Dvaatřicetiletý Estonec Andrus Nomm byl podle ní zatčen nizozemskou policií.

Server Megaupload.com, který nedávno americké úřady uzavřely, podle vyšetřovatelů sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům práv škodu za půl miliardy dolarů. Vydělal tím údajně více než 175 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč).

Po zavření serveru omezily své služby také další velké servery na sdílení dat. Česká obdoba Megauploadu, server Uloz.to, se ale podle svého vyjádření žádných kroků ze strany amerických úřadů neobává.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy