Prodej čteček klesá. Kvůli tabletům

tl
20. 12. 2012 10:07
Čteček se letos prodalo o třetinu méně
Foto: Amazon.com

Podle analytiků firmy IHS Supli klesly letošní prodeje čteček elektronických knih oproti loňskému roku o 36% procent, přičemž příští rok by se mělo čteček prodat o dalších 26% méně. Dle těchto čísel firma usuzuje, že o čtečky přestanou mít lidé do několika let zájem. Za tento pád čteček můžou podle analytiků především tablety, které v podstatě převzaly všechny jejich funkce.

K poklesu prodejů čteček došlo i přesto, že firmy Amazon a Barnes & Noble, které jsou největšími světovými výrobci čteček,  letos představily novou generaci e-čteček s podsvíceným displejem, který umožňuje používání těchto zařízení za jakýchkoli světelných podmínek. Těmto čtečkám ale rozhodně nepomáhá ani to, že obě dvě firmy zároveň vyrábějí vlastní tablety.

Hlavním problémem elektronických čteček je fakt, že slouží pouze k jednomu účelu, tedy ke čtení knih. Lidé proto raději sahají po tabletech, které nabízí další možnosti, jako je surfování po internetu nebo sledování filmu. Z tohoto důvodu zřejmě stihne čtečky podobný osud jako další jednoúčelová zařízení, jako jsou MP3 přehrávače či digitální fotoaparáty, které jsou postupem času nahrazovány mobilními telefony.

Na druhou stranu mají čtečky elektronických knih několik výhod, díky kterým patří stále k oblíbeným zařízením. Mezi ně patří především velmi vysoká výdrž jejich baterií nebo poměrně slušná cena.

 

Právě se děje

Další zprávy