Microsoft se dohodl s Barnes & Noble ohledně e-knih

Adam Fiala
9. 5. 2012 11:24
Za tři sta milionů dolarů koupil Microsoft podíl ve společnosti zabývající se e-knihami
Čtečka Nook
Čtečka Nook | Foto: Barnes & Noble

Až se Windows 8 objeví v plné kráse na podzim, nebude problém si na ně pořídit e-knihy. Je to jedna z výhod, které Microsoftu plynou z uzavřené smlouvy s Barnes & Noble.

Firmy se dohodly na konci dubna a pro Microsoft to znamená investici tří set milionů dolarů do dceřiné společnosti Barnes & Noble nazvané NewCo. V ní tak podrží podíl 17,6 procent. V Barnes & Noble záhy pocítili výhodnost spojení, když během jednoho dne došlo k zdvojnásobení ceny akcií.

Přístup k digitální knihovně

Barnes & Noble nepatří v Čechách mezi známé značky, ale na americkém kontinentu patří k jednomu z hlavních konkurentů společnosti Amazon. Obě firmy se zajímají o trh s elektronickými knihami a vyvíjejí vlastní čtečky a tablety. Pro Barnes & Noble tak vstup Microsoftu do vzájemného partnerství znamená zisk silného hráče na poli technologií. Součástí dohody je přístup k digitálním knihám i samostatné kategorii studijní literatury a učebnic.

Windows jako čtečka?

Navrch smlouva počítá s tím, že softwarová nabídka s knihami bude kompatibilní a tudíž i přístupná v rámci operační systému Windows 8. Microsft zatím počítá s uvedením nového systému na počítače a tablety, ve spolupráci s knihkupeckou firmou by se mohly Windows objevit i jako uživatelské prostředí ve čtečce. Případně by značka tabletů Nook mohla přijít ve verzi s Windows 8. Nyní využívají platformu Android.

První tablety s Windows 8 se čekají na podzim. Objeví se na zařízeních řady výrobců jako je Lenovo či Dell. Pro Microsoft je úspěch na poli přenosných přístrojů důležitý. Start zaspal a platforma Windows Mobile mu v konkurenci iOS Applu a Androidu Googlu moc nepomohla. Také ji ukončil a nyní se snaží uspět s operačním systémem Windows Phone na chytrých telefonech.  

--------------------------------------------------------------------------------

Tablety a čtečky šité na míru pro vás.

 

Právě se děje

Další zprávy