Operátoři: Apple nás nutí omezovat jeho konkurenci

tl
28. 5. 2013 16:45
Apple si podle podezření Bruselu vymáhá u operátorů dohody, které ničí jeho konkurenty
Foto: Shutterstock

Evropská komise podle deníku Financial Times prošetřuje, zda společnost Apple v Evropě neuzavřela s operátory dohody, které by omezovaly konkurenci na trhu mobilními telefony.

Podle listu rozeslala komise operátorům dotazníkové formuláře, ze kterých chce zjistit, zda se Apple k nekalým praktikám skutečně uchyluje.

Dotazníky mají například zjistit, zda Apple operátory nutí k tomu, aby telefony iPhone prodávali vždy za srovnatelných nebo lepších podmínek než telefony ostatních výrobců. Kromě toho se dotazníky zabývají také tím, jestli si Apple nevymínil podmínku, že jeho výrobkům se marketing operátorů bude věnovat vždy nejvíce.

Podezření Bruselu vzniklo na základě několika stížností samotných operátorů, kteří kromě výše zmíněného tvrdí, že Apple u svých iPhonů schválně omezuje funkčnost evropských 4G sítí.

Aby mohlo dojít k oficiálnímu zahájení vyšetřování Applu, musí Evropská komise dojít k závěru, že firma s nakousnutým jablkem ve znaku má na evropském trhu dominantní podíl, což při neustále vzrůstající popularitě Samsungu a jeho telefonů z řady Galaxy není tak jisté.

Na Apple si již posvítili i američtí zákonodárci, kteří minulý týden vyslýchali šéfa firmy Tima Cooka kvůli podezření z toho, že se Apple ve Spojených státech vyhýbá placení daní. To se mělo Applu údajně povést díky jeho dceřiným firmám v Irsku.

 

Právě se děje

Další zprávy