Nejobdivovanější? Apple našel trik, jak neplatit daně

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 5. 2013 14:05
Podle amerických senátorů nezdanil technologický gigant přes 70 miliard dolarů
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington - Je jeden z největších daňových poplatníků v USA zároveň největším únikářem? V takovém světle nyní američtí senátoři ukázali technologického giganta Apple.

Výrobce smartphonů a tabletů, který dokázal přitáhnout miliony zákazníků na svoji "filozofii", podle nich v uplynulých čtyřech letech nezdanil desítky miliard dolarů. Informuje o tom list The New York Times.

Apple to zvládl pomocí jednoduchého, ovšem komplexního systému, zjistili vyšetřovatelé. Zakládá totiž dceřiné společnosti v zahraničí, čímž se podle amerických zákonů zbavuje povinnosti platit daně ve Státech.

Zároveň si vybírá ale takové země, jejichž legislativa nařizuje hradit odvody v zemi, ze které je firma řízena a kde se koná zasedání správní rady. Což se děje v Kalifornii. Apple tedy nemusí platit nikde, což podle senátorů také neučinil. Jelikož se tak dělo v rámci zákona, jedná se podle politiků o etický problém, z porušení zákona Apple nikdo neobvinil.

Daňové úniky? Apple nesouhlasí

Podle vyšetřovatelů takto Apple mezi lety 2009 až 2012 nepřiznal Americké daňové správě (IRS) nejméně 74 miliard dolarů. Nejviditelnějším příkladem má být dcera v Irsku nazvaná Apple Operations International (A.O.I.).

Přímo Apple ale ve svém pondělním prohlášení píše, že žádné daňové triky nevyužívá. 

"Nebereme si v zahraničí půjčky, abychom mohli financovat operace v USA, nemáme peníze na ostrově v Karibiku, ani účet na Kajmanských ostrovech," uvádí.

Zároveň se vedení skupiny brání tomu, že by A.I.O. existovala pouze kvůli daňovým únikům. "Plní významné obchodní funkce, které podporují a zvyšují náš úspěch na zahraničních trzích," stojí v dokumentu. Zástupci připomínají, že v cizině loni vytvořil 61 procent svých tržeb.

Stejně tak se ozval irský místopředseda vlády Tánaiste Eamon Gilmore.

"Náš daňový systém je velmi transparentní a čistý. Na všechny firmy se vztahuje stejná sazba daně, že je vše v pořádku, potvrdila i OECD," řekl v úterý pro stanici Irish Radio s tím, že Irsko není žádný daňový ráj, který by pomáhal Applu ukrývat miliardy dolarů.

Velká drzost, i když platí nejvíce

Experti označili taktiku Applu za "schéma" a "něco nevídaného", profesor Edward Kleinbard z Univerzity Jižní Karolíny v Los Angeles dokonce hovoří o neuvěřitelné drzosti.

Případ Applu podle politiků nestojí za zmínku pouze kvůli objemu předpokládané ulité částky, ale také kvůli velikosti a významu firmy. Ta je považována za jednoho z největších poplatníků v USA vůbec - loni tu podle Cooka odvedla na daních přes šest miliard dolarů.

Zároveň se jedná o významného zaměstnavatele. Přímo Apple předpokládá, že napomohl ve Státech vytvořit na 600 tisíc míst, ať už přímo ve společnosti, nebo v souvisejících odvětvích, jako je logistika nebo vývoj softwaru.

Jak The New York Times zdůrazňuje, Apple není zdaleka jediný, kdo využívá složitou firemní strukturu či daňové ráje, aby se vyhnul odvodům. V uplynulých měsících evropské autority informovaly, že podobné strategie uplatňují také například Google, Amazon či řetězec Starbucks.

"Kvůli těmto strategiím musí Washington více a stále intenzivněji spoléhat na daně z mezd a daně z příjmu fyzických osob, aby bylo z čeho financovat vládní politiku," kritizují experti. V roce 2011 se například na zmíněné dani z příjmu vybralo 1,1 bilionu dolarů, zatímco podniky odvedly jen 181 miliard.

Zákazníkům je to jedno

Na filozofii Applu, díky které si drží významnou část svých zákazníků, ale aktuální zpráva podle analytiků nebude mít vliv. "Nemyslím si, že by ve své filozofii měl Apple cokoliv o zdaňování, placení daní," komentuje Radim Dohnal ze Saxo Bank.

Podle Dohnala nehrozí, že by se spotřebitelé či investoři kvůli tomu přestali s firmou identifikovat. "Málokterý retailový investor se rozhoduje, zdali akcie držet podle daňových dohadů," říká.

Totéž si myslí Tomáš Menčík ze skupiny Cyrrus. "Úkolem" Applu je podle něj dělat inovativní produkty, určovat trendy, budovat vize.

"Nevím o tom, že by filozofie zněla utrácet na daních více, než je třeba," vysvětluje. "Já v tom nevidím nic špatného. Stejně jako každá jiná firma se snaží optimalizovat daňovou zátěž. A pokud to dělají v mezích zákona, tak proč ne," doplňuje analytik. Optimalizovat odvody se podle něj snaží všichni, Apple je akorát více na očích.

Souhlasí i hlavní investiční stratég ČP Invest Michal Valentík. "Nepředvídám, že by to mělo mít významný dopad na hospodaření firmy potažmo na její prodeje," předpokládá. Zákazníci si podle něj kupují iPady či iPhony kvůli jednoduchému ovládání a proto, že jsou tyto výrobky jednoduše módní, a otázka řádného placení daní je pro ně na druhé koleji.

Jak připomíná Menčík, fanoušci Apple nezavrhli ani v minulosti, když už se jej týkal jiný etický problém - loni na jaře se dostaly do médií podrobnosti o pracovních podmínkách v továrnách Foxconn.

 

Právě se děje

Další zprávy