Mobilní boom pokračuje. Na sto lidí připadá 134 čísel

ČTK ČTK
19. 9. 2013 10:11
Množství aktivních SIM karet u operátorů stouplo na 14,08 milionu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Počet uživatelů mobilních služeb v Česku začal v posledních 12 měsících po předloňském propadu opět růst. Množství aktivních SIM karet u operátorů stouplo v pololetí o zhruba 42 tisíc na 14,08 milionu. Za růstem stojí především příchod virtuálních mobilních operátorů. Vyplývá to z informací firem i Českého telekomunikačního úřadu.

V Česku tak připadá 134 mobilních čísel na 100 obyvatel. Počet aktivních mobilních čísel je zároveň devětkrát vyšší, než množství pevných telefonních linek, které převládaly do konce minulého století.

Prvním virtuálním operátorem byl loni na podzim Blesk Mobil využívající síť Telefóniky. Ten je také s více než čtvrt milionem zákazníků největším virtuálním hráčem na trhu. Celkem podle ČTÚ v Česku působí již 32 virtuálních operátorů a dalších 12 vstup na trh plánuje. Vedle toho se hovoří o dalších 11 firmách, které by mohly mít o nabízení mobilních služeb zájem. Zákazníky virtuálních operátorů si zčásti započítávají do svých statistik provozovatelé sítí GSM, jejichž infrastrukturu využívají.

Od zahájení výroby prvního komerčního mobilního telefonu, Motoroly DynaTAC 8000x tento týden uplyne 30 let. V Česku je historie mobilní komunikace kratší. První analogová mobilní síť společnosti EuroTel začala fungovat na konci roku 1991, digitální sítě GSM přišly o pět let později.

Prodej mobilních telefonů v Česku v posledních letech stagnuje na úrovni zhruba 2,7 milionu zařízení ročně. Výrazně se ale mění jejich struktura, kdy letos poprvé převládá prodej takzvaných chytrých mobilů, tedy telefonů s operačním systémem. Nejprodávanější značkou je Samsung, následuje dříve dominantní Nokia a Sony.

 

Právě se děje

Další zprávy