Firma HP chce oživit WebOS a vyrábět tablety s Windows

tl
27. 8. 2012 8:08
Nová divize HP už chystá nový tablet s Windows. WebOS firma ještě neodepsala.
Foto: HP.COM

Firma Hewlett-Packard nechce zůstat pozadu, a proto pracuje na svém vlastním tabletu na platformě Windows 8, stejně jako to v současnosti dělá například Dell nebo Lenovo. Zdá se ale, že v této oblasti HP poněkud zaspalo, protože teprve v posledních dnech založilo novou divizi firmy, která se vývojem těchto tabletů má zabývat. Některé Windows 8 tablety, jako například Surface od Microsoftu, se přitom na trh dostanou už za dva měsíce.

Šéfem nové divize by měl být Alberto Torres, který v minulosti působil jako vedoucí týmu, který se v rámci společnosti Nokia zabýval vývojem operačního systému MeeGo. Jeho hlavním úkolem především bude dostat nový tablet od HP na trh ještě před Vánoci.

Uspěje ještě WebOS?

Kromě mobilní divize si HP založilo novou dceřinou společnost, kterou pojmenovalo GRAM. Jejím úkolem bude zabývat se vývojem operačního systému WebOS a cloudových služeb. WebOS HP získalo poté, co před několika lety za více než miliardu dolarů odkoupilo firmu Palm. Tento operační systém se v minulosti s výraznými úspěchy nesetkal a firma ho patrně chce vzkřísit.

GRAM by se měl podle všeho zabývat čistě vývojem softwaru, což by mělo znamenat, že HP neplánuje dodávat WebOS s vlastním hardwarem, ale se zařízeními svých partnerských společností.


 

 

Právě se děje

Další zprávy