Bývalí zaměstnanci Nokie si založili vlastní firmu

tl
24. 7. 2012 16:45
Fanoušci systému MeeGo se dočkají dalšího smartphonu. Od firmy Jolla
Foto: ČTK

Do boje o přehlcený trh s chytrými telefony se pouští další hráč. Je jím finská firma Jolla, kterou založili bývalí zaměstnanci společnosti Nokia. Šéf Jolly Jussi Hormola řekl, že firma už velice vážně na vývoji svého smartphonu pracuje, a že bychom se ho mohli dočkat už do Vánoc. Hlavní specifikací nového telefonu je, že bude fungovat na operačním systému MeeGo.

Systém odhozený Nokií

MeeGo je open sourcový systém na bázi Linuxu, který Nokia společně s Intelem před dvěma lety vyvinula. Poté, co se ale rozhodla, že své smartphony bude vyrábět společně s Windows Phone, byl projekt MeeGo v podstatě poslán k ledu, stejně jako operační systém Symbian, který Nokia také využívala. Systém MeeGo se tak dostal pouze do jednoho telefonu, kterým byla Nokia N9.

Lidé, kteří si v Helsinkách založili Jollu, jsou bývalými zaměstnanci Nokie, kteří na MeeGo pracovali a chtějí tento systém nadále rozvíjet.

Jossi Hurmola věří, že se nalezne hodně lidí, kteří si MeeGo oblíbili a telefon od Jolly by si koupili. K tomu, aby se výroba vlastního telefonu Jolle vyplatila, by se muselo prodat padesát až sto tisíc kusů nového smartphonu.

Počkáme si na Vánoce a uvidíme, jestli se Jolla hned nepotopí, podobně jako se to v současnosti děje Nokii.

 

Právě se děje

Další zprávy