O práci u HP přijde 27 tisíc lidí, kvůli iPadům

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 5. 2012 10:37
Zeštíhlení má být celosvětové, konkrétní firma zatím nebyla
Ultrabook značky HP.
Ultrabook značky HP. | Foto: HP

San Francisco - Společnost Hewlett-Packard v následujících dvou letech propustí 27 tisíc zaměstnanců. Tedy osm procent všech lidí, kteří pro největšího výrobce počítačů ve světě nyní pracují. Firma své plány oznámila v oficiálním prohlášení.

Tím, že se sníží počet pracovníků, by Hewlett-Packard měla ušetřit až 3,5 miliardy dolarů ročně. Podle serveru BBC tak skupina reaguje na zostřenou konkurenci, kterou představují hlavně tablety iPad od společnosti Apple a která "pojídá" část tržeb HP.

"Propouštění bude mít nepříznivý dopad na život našich zaměstnanců. Pro dlouhodobé zdraví společnosti je ale rozhodnutí v tomto případě absolutně nezbytné," uvedla šéfka HP Meg Whitman.

V současné době HP zaměstnává po celém světě okolo 350 tisíc lidí. Kterých regionů se plánované zeštíhlování dotkne nejvíce, ještě zástupci podniku neuvedli. Podle mluvčího ale ztrátám neunikne nikdo. Výkonná ředitelka HP sdělila, že by se třetina škrtů měla uskutečnit ve Spojených státech. Výpovědi mají být rozdané do konce roku 2014.

Rozhodnutí o snížení počtu zaměstnanců nepatrně zastínilo čtvrtletní výsledky, které HP ve středu zveřejnila. Tržby i zisk byly přitom vyšší, než analytici předpokládali. Meziročně ale tržby klesly o tři procenta a zisk o 31 procent.

Na výsledcích se podle ředitelky projevila hlavně dluhová krize v Evropě, která udržuje firmy i zákazníky v nejistotě. Kromě toho hrál svou roli již zmiňovaný konkurenční boj s Apple. Na ten HP reaguje tak, že se koncem letošního roku chystá uvést nový vlastní tablet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte zaměstnání? Široká nabídka práce je zde k nahlédnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy