Tatarák jen s varováním. Slovensko ukončilo spor o podávání pochoutky z čerstvého masa

ČTK Alice Stejskalová ČTK, Alice Stejskalová
1. 6. 2017 15:36
Kdo chce tatarák na Slovensku nabízet, musí to nahlásit hygienikům a poté upozornit zákazník, že konzumace není u některých skupin osob vhodná. Spor o tatarák začal v loňském roce, kdy slovenští hygienici začali zákaz podávání pokrmů z čerstvého masa a vajec vynucovat. To vyvolalo nesouhlas veřejnosti, která volala po změně příslušné vyhlášky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Bratislava - Restaurace na Slovensku mohou ode dneška nabízet zákazníkům tatarský biftek, aniž by jim za to hrozila pokuta. Téma prodeje pochoutky vyrobené ze syrového masa, syrových vajec a koření se stalo středem pozornosti loni, kdy slovenští hygienici upozornili na vyhlášku z roku 2007, která podávaní takzvaného tataráku zakazovala.

Slovenský úřad veřejného zdravotnictví informoval, že nově mohou restaurace nabízet jídlo z tepelně nezpracovaného masa po splnění několika podmínek. Například vejce musejí pocházet z registrovaných a kontrolovaných chovů a tatarák lze nabízet jen bezprostředně po jeho přípravě.

Podnikatelé v gastronomii také budou muset dopředu ohlásit hygienikům, že tatarák zařadí do nabídky. Kromě toho do jídelního lístku mají doplnit upozornění, že se nedoporučuje konzumace tepelně neupraveného masa a vajec mimo jiné u dětí, v těhotenství a u osob s oslabenou imunitou.

Zákaz podávání tataráku a jiných pokrmů z tepelně neupraveného masa bude nadále platit pro stánky s rychlým občerstvením či v závodních jídelnách.

V Česku není konzumace tohoto pokrmu nikterak omezena. Před několika lety tomu tak nebylo. Do 31. 7. 2013 platil totiž zákon, který zakazoval podávat tatarský biftek například ve školních jídelnách, menzách či osobám ve výkonu vojenské služby, a trestu.

Veřejná debata o podávání tataráku v restauracích začala na Slovensku loni na podzim, kdy hygienici po raziích v restauracích, které tento pokrm nabízely, upozornili na platný zákaz podávání jídel s obsahem syrového masa či vajec. Podnikatelům tehdy za to hrozila pokuta až 20 tisíc eur (528 tisíc korun). Následně se na internetu objevila petice vyzývající k povolení prodeje tataráku a ke změně příslušné vyhlášky.

 

Právě se děje

Další zprávy