Velcí bossové mají hrůzu z recese, říká průzkum

hjp
23. 1. 2008 12:15
Rozvíjející se trhy jsou optimističtější
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Praha - Generální ředitelé už na úspěchy v podnikání tolik nevěří. Důvod? Obávají se především recese, ale i nadměrné regulace a nedostatku talentovaných zaměstnanců.

Vyplývá to z celosvětového průzkumu názorů generálních ředitelů vypracovaného konzultantskou společností PricewaterhouseCoopers.

Důvěra v úspěch podnikání u generálních ředitelů ve světě oslabila poprvé za posledních pět let. Oproti předchozímu roku klesl počet šéfů, kteří jsou "velmi optimističtí" ohledně růstu zisků firem o dvě procenta na 50 procent. I tak je to pořád téměř dvakrát vyšší počet než v roce 2003.

Nejvíce klesl optimismus v Severní Americe, kde jen 35 procent respondentů (oproti loňským 53 procentům) nyní věří, že jejich zisky určitě vzrostou. Důvěra západoevropských generálních ředitelů klesla o osm procentních bodů na 44 procent.

Rozvíjející se trhy jsou optimističtější

Naopak optimismus respondentů z rozvíjejících se trhů v Asii, Tichomoří, Latinské Americe a střední a východní Evropě vzrostl na zhruba 55 procent. Nejoptimističtější jsou Čína a Indie, kde je 73 procent, respektive 90 procent generálních ředitelů přesvědčeno, že v příštím roce určitě dosáhnou růstu zisků. 

Oproti roku 2007 se u generálních ředitelů sice zvýšila obava ze zpomalení hospodářského růstu, všechny ostatní hrozby - včetně dodávek energie, globálního oteplování a terorismu jsou ale považovány za méně důležité.

"Je zde obrovský rozdíl mezi postojem respondentů v různých regionech světa, způsobený zejména krizí hypotečního trhu a zpomalením růstu v západních zemích," upozornil Samuel DiPiazza, celosvětový generální ředitel PricewaterhouseCoopers. "Generální ředitelé v USA a v západní Evropě se velmi obávají toho, že se dnešní zpomalení růstu ekonomiky změní v recesi. Naopak rozvíjející se země jsou velmi optimistické, protože už nejméně deset let nezažily nic jiného než rychlý růst."

Počet fúzí a akvizic letos zřejmě vzroste

Necelá čtvrtina dotázaných uvedla, že v uplynulém roce provedli alespoň jednu fúzi či akvizici v zahraničí a 31 procent to má v úmyslu v příštím roce. Nejvíc transakcí hodlají uskutečnit západoevropské společnosti, zejména v Asii, západní a východní Evropě a Severní Americe.

Největší zájem o fúze a akvizice je ale v Asii a Tichomoří, kde vládne i největší optimismus ohledně růstu zisků. Zdejší společnosti jsou také stále častěji kupujícími, nejen kupovanými jako dříve. Asijští generální ředitelé hodlají expandovat jak doma, tak v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy