USA trestají firmy za prodej do Íránu

čtk
6. 1. 2007 15:44
Washington - Spojené státy vyhlásily ekonomické sankce proti ruským, čínským a severokorejským firmám, které viní z prodeje raket do Íránu a Sýrie.
Íránská vláda zahájila nové manévry pod názvem Velký pokrok II. Světu ukázala své balistické rakety typu Šahab-3.
Íránská vláda zahájila nové manévry pod názvem Velký pokrok II. Světu ukázala své balistické rakety typu Šahab-3. | Foto: Reuters

Informoval o tom americký list Washington Post s odvoláním na tamější ministerstvo zahraničí. Rusko dnes označilo americké sankce za nezákonné.

Dva roky v trestu

Postižené společnosti mají zákaz obchodovat s americkou vládou či firmami po dobu dvou let s platností od 28. prosince loňského roku, upřesnil činitel amerického ministerstva.

Jde o tři čínské státní firmy Zibo Chemical Equipment, China National Aerotechnology Import Export Corp. a China National Electrical Import and Export Co. Z ruských společností byly postiženy státní Rosoboronexport a soukromé Kolomna Design Bureau a Tula Design Bureau d'Instructment Building. Ruské firmy již podaly proti postupu USA stížnost s tvrzením, že Američané mají strach z ruské konkurence.

Korejci na černé listině

Trest se týká také severokorejské společnosti Korean Mining a Industrial Development Corp.

"Není to zdaleka poprvé, kdy se Spojené státy uchylují k nezákonným snahám o uplatnění svých interních zákonů vůči mezinárodním společnostem, a kdy je nutí podřídit se americkým zásadám," praví se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

"Toto rozhodnutí je vnitřním problémem amerických úřadů," konstatuje dále. "Ruské společnosti budou vždy postupovat s přihlédnutím k ruským zájmům a v rámci ruských zákonů, což znamená v plném souladu s ruskými závazky ve sféře kontroly exportu."

 

Právě se děje

Další zprávy