Telefónica a KPN vytvoří největšího operátora v Německu

ČTK ČTK
23. 7. 2013 11:54
Telefónica sloučí divizi E-Plus se svými německými aktivitami O2
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Frankfurt nad Mohanem - Španělská telekomunikační společnost Telefónica koupí od nizozemského konkurenta KPN jeho německou divizi služeb pro mobilní telefony. Zaplatí za ni pět miliard eur (zhruba 130 miliard korun) v hotovosti.

Telefónica sloučí divizi E-Plus se svými německými aktivitami O2, čímž vznikne největší mobilní operátor v Německu co do počtu klientů.

KPN obdrží kromě kupní ceny rovněž 17,6 procenta akcií sloučeného podniku. Celková hodnota transakce včetně akciového podílu podle PKN dosáhne 8,1 miliardy eur.

T-Mobile přijde o prvenství

Sloučená skupina se bude na celkovém počtu uživatelů mobilních telefonů v Německu podílet zhruba 38 procenty. Počet mobilních operátorů s vlastní sítí v Německu navíc spojením aktivit Telefóniky a KPN klesne ze čtyř na tři, uvádí agentury Reuters a DPA.

Transakce, kterou ještě musejí schválit regulační úřady a akcionáři, znamená spojení třetího a čtvrtého největšího hráče na německém trhu se službami pro mobilní telefony. Spojení podniků by mělo přinést úsporu v rozsahu od pěti miliard do 5,5 miliardy eur.

Jedničkou na německém trhu je nyní domácí T-Mobile, který obsluhuje 36,6 milionu zákazníků. Za ním následuje britský Vodafone s 33,9 milionu klientů. E-plus má 23,4 milionu zákazníků a německá divize Telefóniky 19,3 milionu klientů.

KPN se snažila prodat E-Plus již loni, aby odvrátila snahu o její převzetí nejbohatším mužem světa, Mexičanem Carlosem Slimem. Nepodařilo se jí ale přilákat kupce nebo partnera pro fúzi a Slimova América Móvil nyní drží téměř třicet procent KPN.

Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, jedničkou je rovněž na trhu v České republice. Firma se ale potýká s vysokým zadlužením, což ji donutilo k prodeji některých aktivit. Společnost navíc čelí negativním dopadům dluhové krize v eurozóně na poptávku.

Jak ale upozornila, nákup nebude mít vliv na plánované snížení jejího dluhu v letošním roce na méně než 47 miliard eur z loňských 51,3 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy